În raportul de 206 pagini realizat de către senatorii americani, și intitulat ,,Asaltul asimetric al lui Putin asupra democrației din Rusia și din Europa: Implicații pentru securitatea Națională a Statelor Unite”, premierul ungar are un rol special.
,,În interiorul UE și al NATO, premierul Orban este, poate, cel care îl susține cel mai mult pe Vladimir Putin, stilul de conducere al acestuia și viziunea despre lume. Platforma partidului său, Fidesz, include o abordare de politică externă bazată pe acomodarea relației cu Moscova”, arată analiza.
Senatorii americani specializați în politică externă subliniază că Ungaria ,,este mai aproape ca niciodată de Moscova de la căderea Zidului Berlinului și până în prezent”.
În ciuda răcirii relațiilor între UE și Rusia, din cauza anexării peninsule ucrainene Crimeea, Viktor Orban a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin și l-a primit la Budapesta pe liderul rus. Același Orban critică adesea sancțiunile economice ale Uniunii Europene față de Rusia. Mai mult, Ungaria a împrumutat 10 miliarde de dolari de la guvernul rusiei pentru a extinde centrala nucleară de la Paks.
,,Dată fiind orientarea pozitivă a lui Orban spre Moscova, guvernul său nu a facut niciun pas sesizabil pentru a opri sau a descuraja influența malignă a Rusiei și pare să aplause propaganda anti-UE, anti-SUA și anti-migranți a Rusiei pentru că se aliniază la temele promovate Orban”, mai scriu senatorii americani.
,,Lipsa transparenței în procesul politic a permis și o creștere a corupției, o altă fereastră pe care Rusia o poate exploata”, mai arată raportul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA.
În acest raport, România are doar două menționări notabile. Americanii reaminesc de speculații apărute în presă despre preoți ortodocși recrutați de Kremlin pentru a se opune gazelor de șist. Totodată, se precizează că o mai bună interconectare energetică între România și Bulgaria va avea ,,efecte pozitive”.