Un studiu Lancet Countdown, realizat de specialiști pentru una dintre cele mai respectate reviste din domeniul sănătății, dă o veste neplăcută românilor.

Estimările arată că românii, dar și ungurii și polonezii, pierd în medie opt luni din viață din cauza concentrațiilor mari de particule în suspensie din aer cu diametrul de 2,5 microni.


Studiu Lancet Countdown

Media UE este undeva mai jos, la 5-7 luni de viață pierdute din cauza poluării.

Studiul estimează că poluarea cu particule în suspensie PM 2,5 a provocat doar în 2016, la nivel global, moartea a 2,9 milioane de persoane.

Și asta deși, în Europa, spre exemplu, poluarea cu astfel de particule a scăzut între 2015 și 2016.

Autorii studiului încurajează eliminarea treptată a centralelor pe cărbune și concentrarea pe mijloace de transport mai puțin poluante sau pe transportul în comun.

Încălzirea globală lovește copiii și vârstnicii

Studiul estimează și impactul schimbărilor climatice asupra sănătății, avertizând că cei mai loviți vor fi copiii.

Creșterea temperaturilor va genera un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, avertizează studiul, în vreme ce seceta va reduce recoltele și va provoca foamete.

Studiu Lancet Countdown

Vârstnicii sunt și ei afectați de încălzirea globală. Autorii studiului estimează că numărul persoanelor de peste 65 de ani expuse valurilor de caniculă a crescut în 2018 cu 220 de milioane, comparativ cu anul 2000.

Europa ar putea fi mai expusă din acest punct de vedere, ținând cont de numărul mare de persoane vârstnice care trăiesc în orașe mari, cu temperaturi ridicate.

Și numărul persoanelor expuse incendiilor de pădure a crescut semnificativ, suferind o dublare, din 2000 până în 2018.

Raportul a fost realizat de 120 de experți din 35 de organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială și Universitatea Yale.

Studiul Lancet Countdown completează practic concluziile unui raport Oxford Economics, potrivit căruia costul financiar al încălzirii globale s-ar putea resimți mai repede și mai puternic în economia globală.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News