Într-un interviu pentru AFP, Nils Melzer, raportorul special al ONU pentru tortură şi alte tratamente crude, inumane sau degradante, a explicat că Ecuadorul nu a respectat ”drepturile procedurale” ale lui Assange în timpul expulzării sale, joi, din ambasada ecuadoriană la Londra.

”Avem mari îngrijorări, în interiorul comunităţii apărătorilor drepturilor omului, cu privire la drepturile fundamentale ale domnului Assange. Suntem foarte îngrijoraţi de maniera în care aceste drepturi vor fi respectate dacă domnul Assange va fi în final extrădat în SUA”, a spus Melzer, potrivit Agerpres.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică joi, după ce agenţii au fost invitaţi să intre în ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012. El a fost găsit vinovat de un tribunal londonez de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, în cazul unui mandat emis în anul 2010 pentru acuzaţii de abuz sexual în Suedia.

De asemenea, Julian Assange face obiectul unei cereri de extrădare în SUA pentru ”piraterie informatică”. Assange a refuzat joi această extrădare. Solicitarea autorităţilor americane va fi examinată în cursul unei şedinţe pe 2 mai.

Foto EPA


Platforma WikiLeaks a anunțat încă de acum câteva zile că acesta urmează să fie arestat, susținând că poliția britanică și reprezentanții Ecuadorului au ajuns la un acord în acest sens.

Julian Assange s-a refugiat în reprezentanța diplomatică, unde beneficia de protecție diplomatică, pentru a evita arestarea sa și extrădarea în Suedia, țară în care era vizat de o anchetă de abuz sexual.

Dosarul a fost abandonat, însă Assange a susținut întotdeauna că era de fapt un pretext pentru a fi expulzat în SUA, unde WikiLeaks se află în atenția autorităților americane, încă de la scurgerile de informații clasificate din interiorul CIA.

Arestarea lui Assange vine la doar câteva zile după ce președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a acuzat pe Julian Assange că „a încălcat în mod repetat” termenii azilului politic.

„Dl. Assange a încălcat acordul pe care l-am încheiat cu el și cu avocatul său de prea multe ori”, a declarat Moreno, în urmă cu o săptămână.

Tensiunile dintre Quito și Assange au crescut după publicarea pe portalul InaPapers.org, care ar aparține Wikileaks, fotografii, înregistrări video și conversaţii private ale preşedintelui ecuadorian. Mai mult, InaPapers îl acuză liderul ecuadorian de corupție, fapte pe care acesta le neagă.

„Nu este vorba de faptul că nu poate vorbi și exprima liber, dar nu poate minți, cu atât mai mult să spargă conturi private sau numere de telefon”, a adăugat acesta.

În interviu, șeful țarii latino-americane nu l-a acuzat pe Assange că se află la originea „divulgării” acestor fotografii, însă Guvernul a apreciat că ele au fost difuzate de WikiLeaks.


Pentru cine lucrează Guvernul: pentru OMV Petrom sau pentru oameni?! Clanul Popescu din Târgoviște: soția cere din partea OMV Petrom, soțul aprobă din partea ANRM


 

Urmărește-ne pe Google News