Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a făcut public raportul pe 2016 privind eficienței energetică în România.

La capitolul investiții în termoficare, de exemplu, jumătate din banii alocați primăriilor ca să repare rețele de încălzire centrală s-au întors la bugetul de stat. Mai precis, din 75.000.000 de milioane de lei, au fost folosiţi 37,3 milioane de lei, iar restul au fost returnaţi la bugetul de stat.

Primăriile au refuzat banii

Motivele invocate: dificultăți înregistrate în derularea procedurii de achiziție publică a lucrărilor, nerespectarea termenelor de execuție a lucrărilor şi – în mod straniu – „sistarea lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile”. Nu se explică ce fel de condiţii nefavorabile au determinat autorităţile locale să nu folosească banii pentru investiţii, dar în afară de ploaie primăvara şi toamna, arşiţă vara şi ger iarna, în România nu sau înregistrat cine ştie ce catastrofe climatice care să împiedice repararea ţevilor de termoficare.

”Au restituit integral sumele alocate de la bugetul de stat 4 unităţi administrativ-teritoriale: Botoșani, Motru, Suceava şi Focşani”, spune raportul.

Planul Naţional de Investiţi, refuzat de beneficiari

La capitolul energie electrică, din cele 29 de investiții pentru retehnologizarea termocentralelor cuprinse în Planul Național de Investiții, cităm: ”nu s-a obţinut finanţare pentru 25, din care: 3 au fost depuse şi respinse dosarele; 22 nu au fost depuse”. Asta înseamnă că unitățile care urmau să primească bani, nu au vrut, sau nu au putut să facă dosarele de finanțare.

România riscă infrigementul

Raportul atrage atenţia asupra faptului că neimplementarea corespunzătoare a Directivei 27/2012 privind eficiența energetică va conduce la situaţia de infringement, adică România va lua amenzi de la UE. Printre cerinţele acestei Directive se află şi cea conform căreia din anul 2020 în Uniunea Europeană, inclusiv România, să se construiască doar imobile „pasive”, care îşi produc singure energia. Deocamdată, aceste cerinţe, care vor trebui materializate peste trei ani, par foarte departe de noi. „Am constatat o lipsa totală a preocupării privind energia, mai ales eficiența energetică sau economiile de energie”, concluzionează raportul ANRE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News