SIE precizează că Rusia a vizat în cursul acestui an România prin două abordări: directă și indirectă. Abordarea directă a presupus „operațiuni informaționale”, „încălcarea spațiului aerian național cu drone” și „dezinformări privind incendierea unor depozite de pe teritoriul național de către așa-ziși refugiați ucraineni”. În ceea ce privește abordarea indirectă, Rusia a recurs la referiri pe problematici privind apartenența României la NATO/UE și în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova.

Mesajele promovate de Rusia împotriva României au vizat să divizeze societatea pe tema NATO/SUA, să prezinte sprijinul pentru Ucraina drept o amenințare de securitate, să discrediteze capacitatea NATO de a proteja România, să amplifice neîncrederea românilor în armata lor națională, să erodeje sprijinul populației pentru deciziile de politică externă, să prezinte România ca o țară implicată în războiul din Ucraina și cu ambiții teritoriale în Ucraina și Republica Moldova. Modalitatea de operare a inclus fabricarea de știri false și popularizarea lor.

Știrile respective se caracterizează prin conexarea eronată a evenimentelor, utilizarea unor materiale foto și video a căror veridicitate este dificil de probat, exagerări pe anumite teme de interes pentru Rusia. Odată fabricate, sunt propagate în masă prin aproximativ aceleași conturi și pe multiple rețele sociale.

Aceste acțiuni informaționale generează panică și neîncredere în autorități și manipulează mentalul colectiv, atrage atenția SIE.

Nota informativă a SIE precizează că „Rusia are o istorie de a interfera în procesele electorale din alte țări”, implicarea sa în Occident devenind mai evidentă începând cu 2016.

„Rusia a depus eforturi constante pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență, prin extinderea infrastructurii online”, semnalează SIE.

„Rusia a inundat spațiul informațional cu narative divizive și de susținere a vectorilor (persoane sau formațiuni politice) cu viziuni apropiate Kremlinului (extremiști, naționaliști, populiști, figuri politice antisistem etc.)”, mai afirmă SIE.

Obiectivele sale sunt să amplifice temerile populației privind degradarea situației de securitate, subminarea încrederii în autorități și în partide, victimizarea opoziției cu narativul fals al „Europei totalitare”, prezentarea politicilor sociale ca fiind negative pentru populație, consolidarea poziției liderilor/partidelor eurosceptice, erodarea sprijinului pentru Ucraina și amplificarea nemulțumirilor sociale.

Potrivit SIE, Moscova percepe România ca „stat inamic” și adoptă „o politică de descurajare activă” față de România.

România a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența societatea românească în context electoral prin propagandă, dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem, conchide SIE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News