Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure.
În plus, raportul MCV va stipula și faptul că România nu va scăpa de acest mecanism. În schimb, Raportul MCV va arăta că Bulgaria a implementat mult mai multe dintre recomandările Comisiei, dar nu e clar dacă va da Sofiei o perspectivă clară pentru ridicarea monitorizării.
Printre noile recomandări ale Comisiei Europene sunt:
- oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă
- stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală
- asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislația din Justiție
- relansarea procesului de numire a șefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experiență în lupta anti-corupție
- Avizul CSM în procedura de revocare și numire procurorilor șefi să fie obligatoriu, și nu consultativ, cum este în acest moment
De menționat că draftul raportului, consultat de G4media.ro, poate suferi modificări de ultim moment înaintea publicării de săptămâna viitoare.
Luna trecută, premierul României, Viorica Dăncilă, afirma că nu se teme de următorul raport MCV, ci doar de faptul că ar putea să cuprindă „anumite lucruri care nu se pliază pe realitate”.
- Fost negociator al României cu UE, despre viitorul raport MCV: „Va fi mai rău decât precedentele”
- Călin Popescu Tăriceanu, atac dur la instituțiile europene: „Din cauza politicii părtinitoare a Comisiei Europene, MCV-ul a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult”