UPDATE 22:44: Jerry Nadler, șeful Comisiei Juridice din Congres, a ținut o conferință de presă la câteva ore după ce Procurorul generalul a publicat Raportul Mueller și l-a acuzat pe William Barr că îl protejează pe președintele Trump și că a ignorat în mod intenționat constatările cheie din raport în rezumatul pe care l-a făcut.
„Cuvintele și acțiunile lui Barr sugerează că el a fost necinstit și a înșelat”, a spus Nadler. „Decizia Procurorului General de a refuza să prezinte Congresului raportul complet este regretabilă, dar nu mai este surprinzătoare”, a continuat Nadler.
Referindu-se la o serie de situații expuse în raportul lui Mueller, Nadler a spus că prezintă „dovezi tulburătoare că președintele Trump s-a angajat în obstrucționarea justiției și alte abateri”.
„Acesta este motivul pentru care am solicitat în mod oficial ca procurorul special, Mueller, să depună mărturie în fața Comisiei Juridice cât mai curând posibil – astfel încât să putem obține niște răspunsuri la aceste întrebări critice, pentru că este evident că nu mai putem crede ce spune Procurorul General Barr”, a conchis Nadler.
UPDATE 22:20: Potrivit Raportului Mueller, Serviciul de informaţii militar rus „GRU” a „vizat pentru prima oară biroul personal al lui Hillary Clinton la circa cinci ore după declaraţia lui Trump” din 27 iulie 2016, în cursul căreia el a invitat Rusia să regăsească mesajele electronice şterse ale rivalei sale democrate în alegeri.
Ruşii au reuşit să pirateze şi să difuzeze prin site-uri şi WikiLeaks e-mailuri ale Partidului Democrat, iar apoi ale unui colaborator apropiat al lui Hillary Clinton.
Asupra acestui punct, procurorul special nu are nicio îndoială: „Statul rus s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 într-un fel amplu şi sistematic”.
„Mai întâi, o organizaţie rusă a dus o campanie prin reţelele de socializare care l-a favorizat” pe Donald Trump, dar „a denigrat-o” pe opozanta sa democrată Hillary Clinton.
„Pe de altă parte, o agenţie de informaţii rusă a efectuat operaţiuni de piratare informatică împotriva organizaţiilor, angajaţilor şi voluntarilor care lucrau în campania lui Clinton, iar apoi au publicat documentele furate”, conform raportului.
UPDATE 20:55: Fostul Procuror general, Jeff Sessions, a umblat timp de un an cu scrisoarea de demisia asupra sa, rezultă din Raportul Mueller.
Potrivit mărturiei lui Jody Hunt, șeful de personal al lui Sessions, Procurorul general al Statelor Unite a purtat la el o scrisoare de demisie timp de un an de zile de câte ori mergea la Casa Albă.
Fostul șef al personalului de la Casa Albă, Reince Preibus, a declarat că el crede că dorința președintelui de a-l schimba pe Jeff Session se datora faptului că acesta a luat decizia de a se recuza în legătură cu ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
UPDATE 20.10: Raportul echipei lui Robert Mueller arată că președintele nu poate fi acuzat de obstrucționarea anchetei deoarece persoanele cărora șeful de la Casa Albă le-a cerut să să implice în anchetă nu au ascultat ordinele.
„Eforturile președintelui de a influența ancheta au fost în mare parte nereușite, dar aceasta se datorează în mare parte faptului că persoanele care l-au înconjurat pe președinte au refuzat să execute ordine sau să asculte cererile sale”, se arată în raport, potrivit BBC.
UPDATE 20:02: Echipa consiliului special Robert Mueller a luat în considerare punerea sub acuzare a fiului președintelui, Donald Trump Jr și a ginerelului acestuia, Jared Kushner pentru încălcări ale legii privind finanțarea campaniei electorale.
În cele din urmă au concluzionat să nu facă acest lucru deoarece au considerat că nu pot oferi Departamentului de Justiție dovezi admisibile „irefutabile” că acești indivizi au acționat cu „intenție” și „în cunoștință de cauză privind ilegalitățile pe care le comit”.
UPDATE 19:35: În raport se arată că președintele Donald Trump a încercat de mai multe ori să îl schimbe pe Robert Mueller din poziția de procuror special.
Donald Trump l-a sunat de două ori pe consilierul pe probleme juridice de la Casa Albă, Don McGahn și i-a cerut să-l „înlăture pe consilierul special” din fruntea anchetei. „În declarațiile date de McGahn, acesta și-a amintit că președintele l-a sunat de două ori acasă și, în ambele ocazii, i-a cerut să-l sune pe adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, și să-i spună să-l demită pe Mueller din funcția de consilier special”, se arată în raport.
„Când președintele l-a sunat pe McGahn a doua oară pentru a-i cere să ia legătura cu Departamentul de Justiție, McGahn spune că președintele a fost mai direct, spunând ceva de genul «Suna-l pe Rod, spune-i lui Rod că Mueller are conflicte și nu poate fi Consilier Special», și că președintele i-a spus «Mueller trebuie să plece»și «Sună-mă înapoi când o faci»”, se mai scrie în raport.
McGahn spune că l-a lăsat pe Trump cu impresia că îl va suna pe Rosenstein, doar pentru a ”scăpa de acesta la telefon”, scrie BBC News
De asemenea, conform raportului Comisiei Robert Mueller, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: „Dumnezeule! Este teribil. Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele. Sunt terminat!”.
UPDATE 19.10: Procurorul special Robert Mueller a fost invitat să depună mărturie în Camera Reprezentanţilor pe marginea raportului privind ingerințele ruse în alegerile prezidențiale din 2016.
Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor, a anunțat cp Comisiei care a anchetat ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte dintre echipa electorală a preşedintelui Donald Trump şi Moscova, a fost invitat la audieri în Congres pe 23 mai.
UPDATE 18.05: Congresul SUA a primit Raportul Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Documentul a fost cenzurat de echipa procurorului general al SUA William Barr.
Odată cu înmânarea documentului Congresului, acesta a fost publicat și online și poate fi citit aici (n.r. limba engleză).
Publicarea raportului, din care porţiuni au fost cenzurate de Barr pentru a proteja informaţii sensibile, va declanşa, cu siguranţă, o luptă politică în Congres şi în campania prezidenţială pentru 2020, în care Trump va încerca să obţină un nou mandat, notează Reuters.
William Barr anunțase, joi, într-o conferință de presă că va publica raportul procurorului special Robert Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și își susține concluziile că nu există dovezi potrivit cărora Trump este vinovat de obstrucționarea justiției sau despre o conspirație Trump-Rusia în timpul alegerilor prezidențiale, scrie CNN.
„Preşedintele Trump s-a confruntat cu o situaţie fără precedent. Când a preluat funcţia şi a încercat să-şi exercite responsabilităţile de preşedinte, agenţi federali şi procurori i-au cercetat comportamentul înainte şi după ce a preluat mandatul, precum şi comportamentul unora dintre asociaţii săi”, a declarat Barr, în conferința de presă, în urma căreia a fost acuzat că îi oferă o apărare însufleţită preşedintelui, după cum notează Reuters.
Raportul lui Mueller, care are aproape 400 de pagini, va aduce informații privind ceea ce a descoperit echipa procurorului special în timpul anchetei de 22 de luni.
„După aproape doi ani de investigație, mii de citații și sute de mandate și interogări de martori, consilierul special a confirmat că guvernul rus a sponsorizat eforturile ilegale de interferare în alegerile prezidențiale din 2016, dar nu a constatat că echipa de campanie a lui Trump sau alți americani au fost implicați în asta”, a mai spus Barr, înainte de foarte aşteptata publicare a raportului final al anchetei procurorului Mueller.
”Dovezile strânse de procurorul special nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a comis o infracţiune de obstrucţionare a justiţiei”, a completat procurorul general al SUA.
Ancheta lui Mueller a examinat 10 episoade care îl implică pe președinte și posibila obstrucție a justiției, a spus Barr.
La scurt timp după conferința de presă a acestuia, președintele Donald Trump a publicat pe Twitter o fotografie pe care scrie ”Jocul s-a terminat”.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 18, 2019
Congresul Statelor Unite va primi joi Raportul Mueller, dar o parte din document va fi cenzurată. William Barr şi echipa sa au lucrat câteva săptămâni ca să acopere cu marcaje netransparente rânduri din raportul de 400 de pagini.
Congresmenii democrați au încercat să-l oblige pe procurorul general al Statelor Unite să trimită raportul necenzurat. William Barr a susținut, însă, că este obligat prin lege ca unele dintre informații nu ajung în spațiul public.
Barr susține că a explicat care sunt criteriile folosite pentru secretizarea unor fragmente din raportul Mueller: nu pot fi dezvăluite informaţii primite de un mare juriu, din cauza reglementărilor privind secretul; nu pot fi făcute publice contribuţii ale serviciilor de informaţii care ar putea dezvălui sursele şi metodele folosite de acestea; sunt exceptate şi detaliile care pot afecta proceduri judiciare aflate în curs; nu poate fi implicată imaginea sau dreptul la confidenţialitate al unor „actori periferici” care nu au fost acuzaţi.
Fiecare redactare va fi indicată printr-un cod de culori şi însoţită de explicaţii ale motivelor cenzurii.