Israelul a fost acuzat de o anchetă a ONU că a plănuit o politică axată pe distrugerea sistemului de asistență medicală din Fâșia Gaza, acțiuni care echivalează cu crime de război.

Acuzele Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a declarat că Israelul a organizat „atacuri necruțătoare și deliberate asupra personalului și a instalațiilor medicale” în timpul războiului.

„Copiii în special au suportat greul acestor atacuri, suferind atât direct, cât și indirect de pe urma prăbușirii sistemului de sănătate”, a spus Pillay înainte de publicarea unui raport complet la sfârșitul acestei luni.

În replică, Israelul spune că vizează doar Hamas în Gaza și spune că gruparea teroristă este responsabilă de moartea civililor, membrii ei ascunzându-se în zone rezidențiale, școli și spitale. Hamas neagă acest lucru.

De asemenea, potrivit ONU, forțele israeliene au ucis și torturat în mod deliberat cadre medicale, că au vizat ambulanțe și au restricționat circulația pacienților din Gaza.

Doi membri ai forțelor de menținere a păcii, răniți în Liban

Acuzele la adresa Israelului nu se opresc aici. I se impută inclusiv rănirea a doi membri ai forțelor de menținere a păcii după ce un tanc a tras asupra unui turn de observație din sudul Libanului, potrivit forțelor ONU. Turnul de la sediul principal al forței din Naqoura a fost lovit, iar soldații au căzut.

ONU mai arată că forțele israeliene au mai tras și în alte două poziții folosite de forțele de menținere a păcii (miercuri și joi), dar că nu au existat victime în aceste incidente.

UNIFIL (Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban) a declarat că forțele israeliene au „lovit în mod repetat” pozițiile ONU în ultimele 24 de ore.

„Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar”, a spus UNIFIL, adăugând că urmărește armata israeliană.

Armata israeliană a spus că urmează să cerceteze situația.

Urmărește-ne pe Google News