Romania se află pe harta ţărilor în care gripa porcină a ucis? Moartea suspectă a baritonului Gheorghe Mogoşan (51 de ani) din Cluj-Napoca pare să confirme acest lucru. Diagnosticat cu gripă porcină şi suferind deja de fibroză pulmonară, artistul a fost internat în stare gravă mai bine de două săptămâni. Ieri dimineaţă, el a murit în urma unor complicaţii la plămâni, dar medicii se feresc să afirme că decesul a fost provocat de noua gripă.

Era internat de mai bine de două săptămâni

Întors din Spania, baritonul Gheorghe Mogoşan a început să se simtă rău şi, pe 28 octombrie, a fost internat în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie. În urma analizelor, s-a stabilit că solistul era infectat cu virusul A(H1N1) şi, pe fondul unei afecţiuni pulmonare cronice de care suferea, a dezvoltat o formă severă a gripei porcine. Fiind în stare gravă, a fost transferat la Secţia de Terapie Intensivă şi conectat la aparatele de ventilaţie artificială.

Acum zece zile, analizele au arătat că virusul A(H1N1) dispăruse din sângele pacientului, dar starea lui s-a menţinut critică. Ieri dimineaţă, inima lui Mogoşan a încetat să bată, însă oficialii spitalului se feresc să afirme sau să infirme că gripa este responsabilă pentru complicaţiile medicale care l-au răpus. Surse medicale citate de Mediafax susţin că bărbatul avea o fibroză pulmonară şi că plămânii săi nu şi-au mai revenit după viroza cu A(H1N1). Cu toate acestea, sursele din spital spun că nu se poate face nici o corelaţie cu faptul că gripa l-ar fi omorât.Totuşi, specialiştii nu exclud această posibilitate, ştiindu-se faptul că nu gripa porcină este cea care “te omoară”, ci complicaţiile provocate de ea, pe fondul unor probleme de sănătate mai vechi.

“Depinde de tipul fibrozei pulmonare şi de bagajul imunologic al pacientului. La aceşti bolnavi, orice tip de gripă poate conduce la apariţia unor complicaţii fatale. Doar necropsia poate stabili exact cauza morţii lui Mogoşan”, ne-a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Până la închiderea ediţiei, nici conducerea spitalului clujean şi nici Ministerul Sănătăţii nu au oferit vreo declaraţie oficială despre cauzele morţii baritonului Gheorghe Mogoşan.

2 români, morţi în străinătate

Presa din Ungaria a anunţat ieri că un cetăţean român a murit de gripă porcină în această ţară. Este vorba despre o femeie de 73 de ani. Întrebaţi de reporterii Libertăţii despre acest caz, reprezentanţii Ministerului de Externe declarau ieri că nu ştiu nimic şi că urmează să verifice informaţiile.

Spre după-amiază, purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, afirma: “Decesul a avut loc la 5 noiembrie, la vremea respectivă au fost informate autorităţile în legătură cu decesul şi cauzele acestuia în vederea luării măsurilor de prevenţie. Înhumarea a avut loc în România”. Să înţelegem că autorităţile române au “omis” să anunţe public acest caz, aşa cum se feresc să spună şi despre baritonul Gheorghe Mogoşan dacă moartea i-a fost provocată de gripa porcină?! Decesul femeii din Ungaria ar fi al doilea cauzat de gripa nouă în rândul românilor din străinătate, după ce virusul a ucis marţi un alt conaţional, în Austria.

Încă 18 noi cazuri de îmbolnăvire

Ministerul Sănătăţii a confirmat ieri încă 18 cazuri de gripă porcină, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 1.158. Totodată, trei instituţii de învăţământ din Bucureşti şi din ţară au activitatea suspendată, iar trei cadre medicale din Botoşani, Iaşi şi Suceava au fost diagnosticate cu A(H1N1). În Europa, au fost înregistrate, doar ieri, încă 44 de decese provocate de virusul ucigaş. Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a fost confirmat aseară cu gripă porcină. Angajaţii primăriei care au intrat în contact cu acesta se tem să nu se îmbolnăvească şi ei.

S-au inventat măştile «fashion»

Joi seara, în clubul Princess din Capitală s-a desfăşurat o inedită prezentare de modă, care a avut în prim-plan măştile fashion antigripă. Alexandra Enăchescu, Roxana Ionescu, Denisa Tănase şi alte modele de top, care au îmbrăcat creaţiile Laurei Lazăr, au fost accesorizate cu măştile realizate de make-up artistul Kătălina Barbu. (Izabela Ioniţă)

Panică în Hotelul Sport

Angajaţii Hotelului Sport din cadrul Complexului “Lia Manoliu”, dar şi sportivii din loturile olimpice cazaţi acolo zilele trecute au stat ca pe jar din clipa în care au aflat că doi turişti moldoveni sunt supecţi de gripă porcină. Alarma s-a dovedit falsă, cei doi dându-se bolnavi doar pentru că le plăcea foarte mult doctoriţa care- i îngrijea şi doreau să o vadă cât mai des! “A fost doar o alarmă falsă. Cei doi băieţi din Republica Moldova i-au spus doctoriţei că s-au îndrăgostit de ea, motiv pentru care s-au dat bolnavi ca să-i viziteze în fiecare zi”, a precizat Paul Diaconu, director coordonator al Complexului Sportiv Naţional “Lia Manoliu”.

Măşti la examenul de rezidenţiat

Cei 5.000 de candidaţi la examenul de rezidenţiat de anul acesta vor purta măşti contra gripei porcine în timpul concursului de mâine. În plus, în toate sălile de examen vor fi instalate dozatoare cu substanţe dezinfectante pentru mâini, care să asigure protecţia tinerilor medici, dar şi a persoanelor implicate în organizarea concursului.

Uite cum se protejează românii!

Spirt, usturoi şi multe fructe. Sunt principalele “arme” cu care românii luptă contra virusului ce a făcut mii de victime în întreaga lume. Doar cei cu dare de mână apelează la măşti şi nu ezită să cheltuiască bani pentru cele mai bune geluri de curăţat mâinile sau folosesc şerveţele umede, care omoară microorganismele. Dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul Clinicii Puls, vă spune care sunt cele mai eficiente dintre aceste măsuri de prevenire a infecţiei cu virusul A(H1N1).

«Prefer şerveţelele umede»

Mihaela Ionescu, 29 de ani: “Pentru a te păzi de gripă, ştiu că e important să ai mereu mâinile curate. Prefer şerveţelele umede, parfumate. Nu doar îmi curăţă mâinile, dar au şi un miros frumos şi le poţi cumpăra de oriunde”.
Părerea doctorului: Sunt o metodă eficientă de curăţare a mâinilor, atunci când nu aveţi la îndemână apă şi săpun. Pentru a vă păzi de gripă, cumpăraţi doar şerveţele cu efect antibacterian.

«Mă spăl pemâini cu spirt»

Elena Lidă, 62 de ani: “Nu am bani de măşti, aşa că mă spăl pe mâini cu spirt. Alcoolul sanitar omoară toţi viruşii, chiar şi pe cel porcin. Nu plec de acasă fără sticluţa care mă apără de gripă”.
Părerea doctorului: Alcoolul sanitar este folosit pentru dezinfectările de uz medical. El îndepărtează pericolul infecţiei cu A(H1N1), dar este incomod de folosit şi are un miros persistent.


«
Usturoiul mă întăreşte»

Ştefan Ambroze, 57 de ani: “De când mă ştiu, nu am avut niciodată gripă: usturoiul mă întăreşte! În fiecare iarnă mănânc zilnic cel puţin trei «căţei», ca să nu mă doboare nici măcar o răceală”.
Părerea doctorului: Nu există studii de specialitate care să confirme usturoiul ca o metodă de protecţie antivirală. Experienţa populară îl recomandă ca un aliment care întăreşte organismul în faţa infecţiilor virale.

«Port mască lacumpărături»

Radu Bogdan, 55 de ani: “A trebuit să iau un cadou pentru cineva, aşa că am mers la un supermarket. De frica virusului A(H1N1), m-am decis să port mască la cumpărături”.
Părerea doctorului: Măştile medicale sunt cea mai sigură metodă, cu condiţia ca ele să aibă aviz sanitar. Folosite corect, pot oferi o protecţie antivirus de peste 90%.

«Îi dau nepoţelului portocale»

Sica Moisa, 54 de ani: “De când a apărut gripa, mâncăm fructe în fiecare zi. Am grijă să îi dau nepoţelului portocale, pentru că este sensibil şi se îmbolnăveşte imediat”.
Părerea doctorului: Citricele sunt o sursă de vitamina C care contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, asigurând rezistenţa organismului contra infecţiilor.

«Folosesc geluri dezinfectante»

Mihaela Coricică, 27 de ani: “Nu apuc mereu să mă spăl pe mâini, dar folosesc geluri dezinfectante. Nu ocupă mult loc în poşetă şi le pot folosi oriunde, chiar şi pe stradă”.
Părerea doctorului: Aceste produse au acţiune antibacteriană relativ eficientă şi sunt uşor de folosit. Există numeroase tipuri de geluri şi este bine să citiţi etichetele lor înainte să vă decideţi pe care să-l cumpăraţi.

 

Boc: «Nu mor caii când vor câinii»

Pentru că premierul Emil Boc (foto) tuşea şi îşi sufla nasul, ieri, un ziarist l-a întrebat dacă a răcit. “Nu mor caii când vor câinii”, a răspuns Boc iritat, precizând că încă nu s-a vaccinat împotriva virusului A(H1N1), deoarece vaccinul nu există în ţară. Când va veni acesta, premierul este dispus să se “înţepe”, aşa cum recomandă strategia Ministerului Sănătăţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News