„Îi dau o veste proastă cancelarului Nehammer: Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile când împărăteasa Maria Tereza le-a pus ciobanilor români taxe așa de mari încât i-a alungat din Transilvania lor, peste munți, în Valahia. Ungaria are miliarde de euro suspendate din cauza nerespectării statului de drept, Polonia la fel. Nu și Austria, care blochează accesul României și Bulgariei în Schengen și încalcă Tratatul fără să aibă nici un motiv plauzibil. E un mister de ce nu a declanșat Comisia Europeană procedura și contra Austriei, care a încălcat cinci articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din Uniunea Europeană”, a spus Rareș Bogdan.
„Prin blocarea României şi Bulgariei s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci întregii economii europene. Dacă tot promovează doamna von der Leyen Green Deal-ul şi cere emisii zero, o anunţ cu respect ceva: în fiecare an, camioanele care aşteaptă şi 24 de ore la frontiere generează 46.000 de tone de dioxid de carbon. Şi totuşi Austria a scăpat, când exact Comisia Europeană, gardianul tratatelor, ar trebui să-i ceară despăgubiri”, a afirmat Rareş Bogdan.
Europarlamentarul PNL a precizat că în Consiliul JAI care va avea loc la începutul lunii decembrie, „Europa are șansa istorică de a elimina abuzul comis împotriva cetățenilor români și bulgari”.
„În cazul unui vot negativ al Austriei, cer respectuos statelor membre Schengen să-și dovedească respectul și susținerea pentru România și Bulgaria și să renunțe din proprie inițiativă la a-i mai discrimina pe români și bulgari, permițându-le accesul în țările europene prin porțile de intrare sau culoarele Schengen”, a mai afirmat el.
Ordinea provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie conține în acest moment subiectul aderării României și a Bulgariei la Schengen, dar finalizarea agendei va fi pe 1 decembrie, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu luni, 20 noiembrie, pentru Libertatea.
Istoricul blocării României la Schengen
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.
Pe 26 august, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.
Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.
Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.