Libertatea: Am văzut mai multe declarații ale colegilor dumneavoastră liberali care preferă o alianță post-alegeri cu PMP și UDMR și s-ar bucura să nu aibă nevoie de USR-PLUS pentru a crea o majoritate. E o schimbare radicală de discurs față de acum câteva luni. Care este opinia dumneavoastră?
Rareș Bogdan: Eu cred că, pentru PNL, care va lua un scor de peste 30% la aceste alegeri și va fi foarte probabil prima forță politică. Principala opțiune pentru a moderniza această țară rămâne indiscutabil forța politică condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna, adică USR-PLUS. Și sigur, și datorită valorilor legate de conservatorism de asumarea dreptei, PMP rămâne indiscutabil o opțiune politică.
– De ce au ieșit în spațiul public opinii potrivnice unei alianțe cu USR-PLUS? Au fost exprimate de liberali cu greutate – Robert Sighiartău sau Daniel Fenechiu?
– Colegii mei care și-au exprimat aceste gânduri au făcut-o și din cauza unei rafale de atacuri pe care PNL le încasează de câteva luni din zile din partea unor lideri marcanți ai USR-PLUS. E o supărare de moment, e un deranj pe care îl creează colegii noștri mai tineri, fără atât de multă experiență politică, care consideră că dacă atacă PNL pot să rupă votanți de la PNL și să-și crească zestrea electorală. Cred că e o greșeală, dușmanul și pentru noi, și pentru ei este PSD.
Reacția colegilor mei a venit cumva firesc, uman, din cauza atacurilor pe care, cu precădere domnul Vlad Voiculescu, dar și domnul Drulă, le-au adus în ultimul timp. Sunt câteva răni deschise și din campania pentru locale, când Clotilde sau Chichirău și Ion Stelian au dus o campanie extrem de agresivă împotriva candidaților PNL. E greu să închizi anumite răni, dar sunt sigur că le vom depăși.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL:
“Liderii UDMR sunt într-o retorică învechită, de secol XIX”
– Nu v-am auzit spunând ceva despre cooptarea UDMR la guvernare. UDMR a fost printre primele opțiuni pe buzele mai multor colegi ai dumneavoastră. Vedeți oportună cooptarea partidului condus de Kelemen Hunor la guvernare?
– UDMR de 30 de ani aproape au fost la guvernare. UDMR în eșaloanele doi și trei a avut mereu oameni în funcții. Eu cred că retorica la nivelul Europei s-a schimbat și, din păcate, liderii UDMR rămân într-o retorică învechită, de secol XIX, cu chestiuni de sperietori etnice care nu mai țin.
Eu vă spun cu sinceritate că nu am încredere că liderii UDMR au maturitatea necesară să nu mai încurajeze segregarea pe criterii etnice și de aceea prefer ca majoritatea să fie constituită de două-trei forțe politice, iar apoi, dacă și alte forțe politice conchid să adere la ideile noastre, nu e nicio problemă să fie o majoritate mult mai largă. Dar opțiunea și votul meu va fi USR și PMP în primul rând.
Eu i-aș invita pe cei de la UDMR să exerseze puțin dimineața, după ce își beau cafeluța și își fac sfânta rugăciune, să exerseze puțin articolul 1 din Constituție, că probabil o să vadă cu alți ochi România.
De-a lungul timpului, Rareș Bogdan a atacat în mod constant UDMR, în timp ce maghiarii au acuzat pornirile naționaliste ale fostului jurnalist ajuns acum prim-vicepreședinte PNL.
Prim-vicepreședintele PNL îi laudă pe cei de la USR și PLUS pentru atitudinea critică
– Există informații pe surse din PNL că, mai ales la nivel local, liberalii sunt supărați pe USR și PLUS pentru că sunt puși pe tot felul de controale și pe a găsi nereguli comise de administrațiile trecute și ar exista temerea că, odată cooptați la guvernare, ar fi un haos, iar PNL și-ar da cu stângul în dreptul. Considerați întemeiate aceste temeri?
– Nu îi acuz pe colegii noștri, nu consider că a verifica, că a transparentiza, că a încerca să prezinți public ce s-a întâmplat cu banii românilor e vreodată un lucru rău. Niciodată nu voi încerca să opresc pe cineva pentru că dorește transparentizare pe decizii, pe ban public și pe contracte. Dacă încercăm să băltim în aceeași formulă sinistră de guvernare în care o mână spală pe alta și dacă îl acoperim pe X și îl păstrăm în funcție doar pentru că e nepotul, amanta, secretara, fratele, mătușa nu vom schimba această țară.
“Nu vreau să le văd fața dacă PSD va ieși pe primul loc”
Prim-vicepreședintele PNL le-a transmis și un semnal de alarmă liderilor USR-PLUS cu privire la soarta alegerilor.
“Le reamintesc colegilor din USR-PLUS că dușmanul lor nu e PNL și nici PMP, dușmanul lor e PSD, care a redevenit periculos și nu vreau să văd fața nici a liderilor PNL, nici a liderilor USR în cazul în care în seara alegerilor, Doamne ferește, din această luptă oarbă și nefirească între principalii actori ai dreptei, pe primul loc s-ar situa PSD. L-ar pune pe președintele României într-o situație absolut grea. Asta nu înseamnă că președintele nu-și va asuma ca guvernarea să o dea dreptei, a și spus acest lucru, dar va fi complicat și nici nu vreau să aud retorica PSD, megafoanele lor care sunt extrem de puternice din presă”.
Despre Dacian Cioloș: Și Insulele Feroe, când joacă cu Germania, spun că vor câștiga lupta
– Dacian Cioloș a dat de înțeles că rezultatul alegerilor nu este nici pe departe tranșat și că președintele nu poate fi sigur că va putea desemna un premier de la PNL, pentru că e posibil ca un alt partid să aibă cel mai mare scor. Declarația sa vine în contextul în care mai mulți lideri USR-PLUS l-au propus pentru funcția de premier. Ce șanse sunt să fie din nou Dacian Cioloș premier?
– Cu tot respectul și simpatia pentru Dacian, președintele a spus extrem de clar: “Prima mea opțiune este Ludovic Orban”. Nu ne-a spus care este a doua, dacă există. De asemenea, pot să vă spun că mi se pare normal ca premierul să-l dea PNL. Dacian Cioloș are funcție importantă la nivel european și e normal ca atunci când intri într-o luptă, știți cum e, și Insulele Feroe când joacă cu Germania spun că vor câștiga lupta și România când joacă cu Brazilia spune că va câștiga, deși șansele sunt aproape zero.
Dacian Cioloș e normal să-și motiveze oastea spunând că va putea câștiga aceste alegeri, nu e nimic rău în asta, e o atitudine corectă în campania electorală. Mă uit pe cifre, alegerile nu pot fi câștigate, astăzi, decât de PNL