„Gerhard Karner a dat o declarație, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne din Austria există poziția flexibilizată, în așa fel încât să accepte extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară, urmând ca-n partea a doua să se discute și de partea de terestru și feroviar, lucru care ne interesează foarte mult, datorită schimburilor economice. Pentru cetățeanul european, la fel ca orice alt cetățean, e importantă și prima parte, dar negocierile continuă”, a spus Rareș Bogdan.
El a precizat că ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, va fi marți în Slovenia pentru continuarea negocierilor. „Nu înseamnă că în momentul ăsta lucrurile sunt stabilite și că putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora. Nu trebuie să sfârâie nici mititeii”, a spus prim-vicepreședintele PNL.
Rareș Bogdan a adăugat că acum este rezervat, deși de obicei este exuberant.
„E un pas mare înainte, e o schimbare a poziției Austriei față de România, dar aici se discută încă două chestiuni. Cum va fi această decizie. Dacă decizia va fi una în doi pași, adică o decizie care să cuprindă un calendar cu două etape, deschiderea granițelor aeroportuare și ulterior în vară sau toamnă deschiderea pe terestru și feroviar, unde miza economică e uriașă, sau vor fi două decizii. Pentru deschiderea granițelor pe aeroportuar, eventual schimbarea calendarului aerian în 22-23 martie, sau vor fi două decizii, una acum pentru aeroportuar, respectiv una în august într-un alt summit”, a spus el.
„Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu”, a punctat eurodeputatul.
Rareș Bogdan a subliniat apoi că decizia nu poate ajunge în Consiliul extraordinar JAI fără ca Bulgaria să primească votul legislativului din Olanda, țară care s-a opus anul trecut intrării Sofiei în Schengen, iar România este legată de Bulgaria.
„Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară. Pentru că mai avem un vot foarte important pe care Bulgaria trebuie să-l primească în parlamentul de la Haga, amânat pentru jumătatea lunii decembrie”, a punctat el.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Surse guvernamentale au precizat recent pentru Libertatea că acest lucru s-ar putea întâmpla la consiliul extraordinar JAI din finalul acestei luni.
Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus însă și condiții: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Dacă Austria renunță la veto, cetățenii din România și Bulgaria nu vor mai trece prin controlul pașapoartelor, doar vor trebui să se identifice la check-in, ca și până acum. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, adică pentru transportatorii rutieri de marfă nu se va schimba situația, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Shushu12 • 11.12.2023, 14:50
sa speram ca totusi nu sunt *** sa accepte asa ceva ! !!!!!!!!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.