„Este inadmisibil! Statul român e obligat să reacționeze! Nu ne putem lăsa călcați în picioare la nesfârșit! 33 de ani au fost suficienți! Gata! Ajunge! Nu ne putem lăsa umiliți din nou, suntem sătui să avem mereu genunchii juliți! 33 de ani de jaf cu complicitatea unor politicieni sunt destui!”, a notat Rareș Bogdan.

„Statul român este obligat să verifice urgent și dacă OMV a respectat obligația din contractul de privatizare de a ecologiza 650 de puțuri de extracție a petrolului. Vreau să știu cine a făcut acest lucru și cine a plătit costurile! Asta dacă nu avem un stat slab, impotent, un sat fără câini, care doarme liniștit în timp ce România este sfidată și umilită!”, a scris Rareș Bogdan. 

OMV Petrom a anunțat că nu va fi vizată de taxa de solidaritate introdusă de guvernul României pentru companiile din energie în 2023.

Motivul îl reprezintă faptul că are sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

„Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către bugetul de stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioadă a anului precedent”, arată compania în informarea trimisă Bursei de Valori București, conform economica.net

În schimb, grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate în Austria, care va avea un impact negativ asupra companiei de aproximativ 150 milioane de euro pentru anul 2022, potrivit Agerpres.

„Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing. E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie. Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte, la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului. Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv”, a reacționat ministrul de finanțe, Adrian Câciu.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News