„Eu sunt absolut convins că aceste discuții vor exista în cadrul coaliției. Nu știu dacă este variantă finală, intermediară, dacă nu este cumva un balon aruncat voit, strecurat spre presă de reprezentanți ai intelligence-ului, pentru a vedea reacția societății civile. Am văzut multe în viața mea”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.
Și a continuat: „Faptul că societatea civilă, presa, dumneavoastră, Tăpălagă, Sorina Matei, Tolontan, domnul Cristian Tudor Popescu au reacționat ține de sănătatea societății românești. Dacă presa nu ar reacționa, dacă organizațiile societății civile ar tăcea, dacă nu ar mai exista dezbatere, atunci ar trebui să ne temem și cu adevărat ar fi grav”.
Rareș Bogdan a dat asigurări că proiectul de lege care ar putea da SRI puteri sporite va fi discutat în ședințele coaliției de guvernare, dar și în Parlament, după ce va exista o variantă oficială.
„Vă asigur că această dezbatere va exista și în cadrul coaliției de guvernământ, și în comisii, și în Plenul Parlamentului. Vreau să cred că România, după 32 de ani de democrație, este capabilă să facă ceea ce face Marea Britanie, care este un exemplu absolut al democrației funcționale, inclusiv din punctul de vedere al controlului asupra serviciilor de informații”, a spus liderul liberal.
El a precizat că dorește să vadă varianta oficială, apoi va face și alte comentarii, dar a subliniat că serviciile secrete au nevoie de o lege clară, ținând cont de contextul de securitate și de războiul de la graniță.
După ce va ajunge la coaliție, vă promit că o voi parcurge împreună cu consilierii mei și voi veni cu analize extrem de clare. Cred că s-a întârziat nepermis de mult și în contextul complicat în care ne aflăm, serviciile de informații din România au nevoie de un cadru, pentru că nu știm cum va arăta viitorul imediat sau viitorul pe termen mediu.
Rareș Bogdan:
„Sunt situații în care astăzi serviciile de informații sunt legate la mâini. Asta nu înseamnă că voi fi de acord ca un serviciu de informații să se transforme în anchetatori”, a mai punctat el.
Afirmațiile lui Rareș Bogdan vin în contextul în care, potrivit unui draft de proiect de lege, citat de g4media.ro, persoanele fizice, juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice, ar putea fi obligate să acorde sprijin Serviciului Român de Informații și să nu aibă voie să vorbească despre ajutorul dat.