Sondajele PNL au măsurat doar doi potențiali candidați pentru Primăria Capitalei: Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, și Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1 și ministru al energiei, susțin surse din conducerea partidului pentru Libertatea.
Candidații PNL au fost testați în contrapondere cu Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PP-USL) și Robert Negoiță (Partidul București 2020, dar apropiat de PSD). În sondajul PNL realizat după metoda față în față nu a fost introdus la întrebarea legată de Primăria Capitalei Daniel Băluță, primarul sectorului 4, potrivit surselor citate.
În chestionarele liberalilor există însă și a doua întrebare despre notorietatea și încrederea în mai mulți lideri. La acest capitol apar mai multe nume precum Nicolae Ciucă, Ilie Bolojan, Emil Boc, Rareș Bogdan sau Dan Motreanu.
Rezultatele finale ale sondajelor sunt așteptate săptămâna viitoare, cu două zile înainte ca toată conducerea PNL să se reunească, joi și vineri, pentru o ședință amplă la Sinaia în care să se discute strategiile politice pentru anul electoral 2024.
PNL vrea să afle și dacă ar trebui să candideze singur la alegerile de anul viitor sau într-o alianță cu PSD.
Primul sondaj a fost realizat prin telefon, pe 1800 de subiecți, iar al doilea față în față.
Nicușor Dan și Gabriela Firea, duelul pentru Primăria Capitalei
„Din primele date, din sondajul telefonic, Nicușor Dan are încredere 32%, cu o intenție de vot de 26%, iar pe primul loc se află Gabriela Firea cu 27%, iar la capitolul încredere are 36%”, au dezvăluit surse liberale pentru Libertatea.
Din PNL, Rareș Bogdan se află pe primul loc ca intenție de vot în București, cu o încredere de peste 29% și o intenție de vot de 19%, potrivit sondajului telefonic.
Sebastian Burduja, actualul ministru al energiei, are o intenție de vot de 11%. El este poziționat peste scorul partidului în sectorul 1, fiind cotat cu 18%.
PNL, la 15% în București
Principala problemă pentru liberali o reprezintă în București votul politic care dă și scorul partidului: 15%.
„Este un mare semnal de alarmă, partidul stă foarte, foarte prost în Capitală. În multe județe, stăm peste așteptări, dar nu în București. PNL aproape nu există în sectoarele 2, 3 și 5. Stăm foarte bine în sectorul 6, unde e Ciucu, cu peste 30%, stăm bine în sectorul 1, în jurul a 20%, și, surprinzător, stăm relativ bine în sectorul 4”, au susținut lideri din PNL pentru Libertatea.
Liberalii admit că au informații din zona PSD că s-ar putea ca Gabriela Firea să nu fie candidatul pentru Primăria Capitalei.
„Nicușor Dan stă bine în sondaje și pentru că PSD și PNL nu au anunțat oficial un candidat. Lucrurile se pot schimba după ce se intră clar în campanie pentru un anume candidat”, au explicat surse liberale pentru Libertatea.
Sebastian Burduja, favorit să preia organizația PNL București, după refuzurile lui Dan Motreanu și Rareș Bogdan
PNL nu are în București o conducere aleasă, ci una interimară, coordonată de Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov și vicepreședinte PNL București – Ilfov. El a fost numit în această funcție pe 6 aprilie 2023, după ce fostul președinte, Ciprian Ciucu, și-a dat demisia.
Situația ar trebui să se schimbe după reuniunea de la Sinaia din 2-3 noiembrie.
Ciucu și-a manifestat supărarea față de faptul că nu putea lua deciziile dorite în calitate de președinte al organizației.
„Chiar dacă pare a fi o poziție foarte puternică sau foarte importantă, fiind funcția politică cea mai mare din partid, mă refer la nivel local, fiind președinte PNL București, este o funcție lipsită de sens. Și asta nu numai la PNL, dar și la PSD, și la USR. Pe statutele noastre, acum, este o poziție lipsită de putere, nu de sens. Eu nu stau în funcții doar așa, decorativ. Ori am o putere reală ca să pot să iau niște decizii, ori nu am”, a declarat la B1tv, pe 7 mai, Ciprian Ciucu.
Discuția în PNL a rămas, potrivit mai multor surse din interior, pe aceleași coordonate: președintele organizației trebuie să fie candidatul pentru Primăria Capitalei.
Favorit să preia organizația este Sebastian Burduja, în condițiile în care Rareș Bogdan și Dan Motreanu au refuzat, până acum, ofertele interne primite.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte, a declarat public că nu dorește să candideze pentru Primăria Capitalei.
„Nu mă interesează, nu vreau să candidez. Dacă aş vrea, aş lua peste 20%, dar nu vreau. S-au purtat urât, nu mi-au dat şansa atunci când trebuiau să-mi dea şi acum nu mai vreau eu”, a declarat Rareș Bogdan, pe 21 octombrie, potrivit news.ro.
Europarlamentarul a precizat că se opune ideii ca PNL să îl susțină pentru Primăria Capitalei pe Nicușor Dan, ci ar trebui să aibă propriul candidat.
„Știm ce a declarat Rareș Bogdan, dar poate a declarat tocmai pentru că își dorește să fie candidat. În politică de multe ori spui că nu vrei ceva tocmai pentru a fi rugat să ți se dea acel lucru. Nu luați refuzul lui Rareș Bogdan ca pe ceva definitiv. Se negociază”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.
Lui Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, i s-a propus să preia șefia organizației, dar și el a refuzat, potrivit mai multor surse din partid, din alt motiv.
„Motreanu a discutat cu Bode și Ciucă și le-a spus că președintele PNL București trebuie să fie candidatul pentru Primăria Capitalei. El nu vrea să fie candidat pentru primărie”, au precizat sursele citate.
Sebastian Burduja, președintele PNL București Sector 1, este favorit pentru a prelua organizația din Capitală,
„Burduja a fost lăudat insistent în ultima perioadă de Hellvig (n.r. – fostul șef SRI). Discuția este ca președinte PNL Sector 1 să vină George Tuță, un alt om al lui Hellvig (n.r. – Tuță a fost șef de cabinet al directorului SRI). Burduja nu a refuzat candidatura pentru Primăria Capitalei”, au dezvăluit surse din PNL despre negocierile care se poartă în interiorul partidului.
După ce a plecat din fruntea SRI, Eduard Hellvig a avut mai multe mesaje de susținere pentru Sebastian Burduja.
„Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide. Un tânăr și energic ministru român vorbește despre ocazia perfectă pe care România nu are voie să o rateze”, a fost opinia lui Hellvig, pe 8 septembrie, după ce a vorbit despre noile reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni.
O altă modificare la nivelul Capitalei va fi la PNL Sector 4. Fostul președinte al organizației, Pavel Popescu, a primit un post de vicepreședinte la ANCOM.
Surse din partid susțin că noul președinte al filialei Sector 4 va fi impus de la centru: deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al partidului.