Deşi în fiecare an şcolar sunt sesizate inconveniente, elevii spun că sesiunea 2017 pare a fi marcată de erori majore de corectare a lucrărilor, erori ce afectează rezultatele absolvenților, inscrierea în învățământul superior, dar şi integritatea sistemului educațional.

În urma corectării contestaţiilor numeroase, CNE a remarcat diferențe mai mari de un punct față de corectările inițiale. Printre județele unde s-au regăsit probleme de corectare amintim de Brașov, Vrancea, Constanța, Neamț, Hunedoara, Gorj și Dâmbovița, comisiile care au corectat lucrările provenite din aceste județe periclitând astfel parcursul academic al absolvenților.

Lucrările de bacalaureat au fost corectate în alt județ decât cel în care au fost scrise

Mai mult decât atât, considerăm inadmisibil să existe cazuri în care elevii să fie eliminați din cadrul examenului de bacalaureat pe baza unor motive nefondate, precum cele semnalate în județul Dâmbovița. Mai concret, elevii Ana Maria Ioniță și Alexandru Toma au fost declarați eliminați din examenul de bacalaureat în circumstanțele unei presupuse tentative de fraudă.


Citește și: S-a terminat! Brigitte anunță oficial divorțul de Ilie Năstase: „M-am săturat de nesimțirile…”


”Susținem pe deplin că eroarea aparține comisiilor care au corectat lucrările celor doi elevi, de vreme ce înregistrările video infirmă orice presupusă astfel de tentativă. De asemenea, s-a considerat că cei doi elevi ar fi făcut semne distincte pe lucrări, prin diferența de scris. Dar aceste semne ar fi trebuit să ajungă la un corector pe care elevul să îl cunoască, pentru a-l sprijini fraudulos la notă. Dar lucrările au fost corectate de profesori din alte județe decât cele în care au fost scrise. Cele din Dâmbovița, de exemplu, au fost corectate la București. Pentru cine să fi făcut semne distinctive pe lucrare acel elev, dacă nu știa cine corectează lucrarea? Oricum, eleva Ana Maria Ionița a făcut plângere penală la Poliție în acest caz”, ne-a spus Vlad Ștefan, președintele CNE.

”Unitatea de învățământ cere taxe de 30 de lei pentru unii, 35 sau 40 de lei pentru alții”

Consiliul Elevilor a atras atenția și asupra unui caz ciudat din județul Suceava, mai precis la Gura Humorului, în care sunt solicitate taxe pentru eliberarea diplomei de bacalaureat şi a foii matricole, fapt ce contravine legislației în vigoare. ”Este uluitor faptul că unitatea de învățământ cere taxe de 30 de lei pentru unii, 35 sau 40 de lei pentru alții – cum crede de cuviință, iar Inspectoratul Școlar zonal dă vina pe Consiliul Local. Acesta este învățământul gratuit în România”, ne-a mai spus Vlad Ștefan.


Citește și: EXCLUSIV / E oficial! A început urmărirea penală împotriva polițistului care l-a altoit pe Boureanu

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News