Tortul copilăriei (cu mere şi nuci)

Ingrediente

  • 7 mere potrivite ca mărime, curăţate de coajă şi cotor
  • 220 g zahăr brun
  • o lingură de scorţişoară măcinată
  • 100 g miez de nucă
  • 6 albuşuri
  • 6 gălbenuşuri
  • o linguriţă de extract de vanilie
  • 7 linguri de făină integrală de grâu
  • 250 ml smântână pentru frişcă
  • 2-3 linguri de zahăr caramelizat
  • o lingură de unt

Mod de preparare

E un tort rapid, pentru care nu trebuie să staţi prea mult în bucătărie. Pentru început, încingeţi cuptorul la 170 grade şi amestecaţi 100g de zahăr cu scorţişoara măcinată. Tăvăliţi pe rând merele prin minunatul amestec şi aşezaţi-le unul lângă celălalt într-o tavă cu fund detaşabil unsă bine cu unt. Umpleţi golurile lăsate de cotoare cu miez de nucă şi băgaţi tava la cuptor pentru 20 de minute.

Între timp, pregătiţi pandişpanul. Bateţi albuşurile spumă şi frecaţi bine de tot gălbenuşurile cu 100 de grame de zahăr şi o linguriţă de extract de vanilie. Amestecaţi cu grijă albuşurile bătute cu gălbenuşurile, apoi încorporaţi, pe rând, cele 7 linguri de făină. Turnaţi compoziţia peste merele coapte scoase din cuptor şi băgaţi din nou tava la copt pentru 35 de minute.

Cât timp aşteptaţi să se răcească minunea dulce a copilăriei, puteţi prepara frişca din 250 ml de smântână şi 20 g de zahăr brun.

Ornaţi tortul de mere cu frişcă, miez caramelizat de nucă şi fire de zahăr caramelizat. Lăsaţi-l la rece şi bucuraţi-vă apoi de un desert simplu şi bun. N-ar fi rău să adăugaţi lângă şi o cupă de îngheţată de vanilie.

Papanași cum îi făcea bunica

 

Ingrediente

  • 150 g de făină 000
  • 50 g de griș
  • 450 g de brânză dulce de vaci
  • două ouă
  • 80 g de zahăr
  • 20 g de zahăr cu vanilie
  • o linguriță de sare
  • 30 ml ulei de floarea-soarelui pentru prăjit

Mod de preparare

Alege un bol încăpător și amestecă toate ingredientele, mai puțin uleiul. Pe acesta din urmă îl vei încinge într-o tigaie. Cu mâinile pudrate bine cu făină, vei modela papanași rotunzi. Așază-i pe o suprafață înfăinată și apoi așază-i cu grijă în tigaia încinsă. Prăjește-i la foc moderat 3 minute pe fiecare parte sau până devin rumeni-aurii. Scoate-i pe o farfurie pe șervețele absorbante și apoi pudrează-i cu zahăr.

Minciunele cu miere și scorțișoară

Ingrediente

  • 300 g de făină 000
  • două ouă
  • 100 g de unt
  • 100 ml lapte bătut
  • 50 g de zahăr
  • 10 g de praf de copt
  • o linguriță de sare
  • coaja de la o lămâie
  • 150 ml ulei de floarea-soarelui
  • 3 linguri de miere de salcâm
  • o lingură de zahăr pudră
  • o lingură de scorțișoară

Mod de preparare

Frământă un aluat din făină, praf de copt, zahăr, sare, ouă, lapte bătut și unt topit. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire de jumătate de centimetru. Taie cu un cuțit romburi cu latura de 10 cm și apoi fă o mică încizie în centrul fiecărui romb. Trece una dintre jumătăți prin centrul tăiat al rombului și ai obținut prima minciunică! Se spune că prima e mai grea, restul vor fi floare la ureche. Acum încinge uleiul într-o tigaie înaltă și prăjește minciunelele câte două-trei minute pe fiecare parte până devin rumene-aurii. Scoate-le cu grijă să se scurgă într-un bol tapetat pe șervețele absorbante. La final, stropește-le cu miere de salcâm și presară zahăr pudră și scorțișoară măcinată deasupra.

Pancakes după o rețetă de Jamie Oliver

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 120 g de făină
  • o linguriță de praf de copt
  • 200 ml iaurt
  • un baton de vanilie
  • 3 linguri de zahăr brun
  • un vârf de linguriță de sare
  • 80 g de unt
  • zmeură și sirop de arțar pentru servit

Mod de preparare

Separă ouăle, bate albușurile spumă și adaugă treptat cele 3 linguri de zahăr, până obții o bezea. Amestecă făina cu praful de copt și praful de sare. Amestecă gălbenușurile cu iaurtul și semințele batonului de vanilie. Toarnă ingredientele lichide peste cele uscate. Amestecă din nou. Încorporează untul topit și apoi bezeaua. Prăjește clătitele pe ambele părți într-o tigaie încinsă și unsă cu grăsime. Savurează-le cu sirop de arțar și zmeură proaspătă deasupra.

Cloşca şi minitartele de aur

Ingrediente

  • Pentru aluatul fin aveţi nevoie de:
  • 220 g de făină albă cernută plus extra pentru modelat
  • 125 g de unt rece tăiat cubuleţe
  • o lingură de zahăr
  • jumătate de linguriţă de sare de mare
  • 60 ml apă cu gheaţă
  • un albuş
  • Pentru umplutura răcoroasă:
  • 1,5 kg de mere
  • 50 g de zahăr brun
  • zeama unei lămâi
  • 3 linguri de scorţişoară măcinată
  • două linguri de făină

Mod de preparare

Înainte de toate, frământaţi aluatul care trebuie să stea cel puţin o oră la frigider. Amestecaţi cele 220 g de făină cu o lingură de zahăr şi jumătate de linguriţă de sare, adăugaţi apoi cuburile de unt şi cu o furculiţă frământaţi până când veţi obţine consistenţa unor firimituri de pâine. Adăugaţi treptat apa cu gheaţă şi frământaţi cu aceeaşi furculiţă, fără să atingeţi aluatul cu mâna. La final presăraţi puţină făină pe o folie alimentară şi împachetaţi aluatul care va sta cel puţin o oră la frigider. Acum aveţi suficient timp la dispoziţie să vă ocupaţi de mere. Curăţaţi-le de coajă şi cotor, apoi tăiaţi-le în felii mai groase şi stropiţi-le cu zeama de lămâie. Încingeţi apoi o tigaie şi căliţi merele 5 – 6 minute. După ce s-au răcit, presăraţi-le cu zahărul brun, scorţişoara şi cele două linguri de făină şi amestecaţi-le bine. În cazul în care vă hotărâţi să faceţi o singură plăcintă aveţi nevoie de o tavă rotundă cu diametrul de 23 cm. Dacă veţi face minitartele, pregătiţi 6 tăviţe pentru minitarte cu diametrul de 10 cm. Ungeţi bine cu unt tava sau tăvile, apoi împărţiţi aluatul, în două sau în douăsprezece, ţinând cont de faptul că aveţi nevoie de o cantitate puţin mai mare de aluat pentru învelişul de dedesubt. Cu un sucitor întindeţi aluatul şi aşezaţi în tavă sau tăvi bucăţile mai mari, presând cu degetele pe margini. Puneţi merele în interior şi acoperiţi plăcinta sau minitartele cu celelalte bucăţi de aluat presând foarte bine pe margini. Fiecare tartă trebuie crestată cu un cuţit pe mijloc, unsă cu albuş bătut şi presărată cu zahăr. Tot ce vă rămâne de făcut este să băgaţi plăcinta sau minitartele la cuptorul încins la 190 de grade pentru 40 de minute.Se servesc calde sau reci cu o cupă de îngheţată de vanilie lângă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News