- Antibiogramele consultate de Libertatea arată că, pe 22 noiembrie, la 8 zile după internarea în SUUMC, nu i se detectase niciun germene din cele patru descoperite cinci zile mai târziu.
Luni, imediat după publicarea articolului din Libertatea, Spitalul Militar Central din București a răspuns, prin Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, în cazul pacientul de 49 de ani care a murit după ce a fost transferat în Germania cu 4 infecții nosocomiale.
Internat pe 14 noiembrie în SUUMC, venit din provincie cu SARS-COV-2, pacientul nu avea nicio bacterie pe 22 noiembrie, la 8 zile după internare, conform analizelor spitalului.
Apoi, pe 23 și 24 noiembrie, testele COVID-19 au ieșit negative.
Pe 27 noiembrie, la aproape două săptămâni după internare, bărbatului îi apar 3 germeni: ciuperca Candida Albicans, bacteria Klebsiella pneumoniae, bacteria Stenotrophomonas pneumoniae.
Pe 2 decembrie, conform documentelor din spital, „au fost recoltate culturi din aspirat bronșic și a fost identificată a patra infecție, cu Acinetobacter”.
Spitalul spune că „trebuie dovedit” că bacteriile au fost luate din spital, deși ultima, multirezistentă cu excepția Colistinului, a apărut la aproape 3 săptămâni după internarea în Militar.
O infecţie asociată actului medical trebuie dovedit că se datorează spitalizarii sau îngrijirilor medico-sanitare ambulatorii în unităţi sanitare şi că nu era în incubaţie sau în faza de debut/evoluţie clinică în momentul internării/actului medical/manevrei medicale, pe baza definițiilor de caz actualizate periodic de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Extras din răspunsul Spitalului Militar Central prin biroul de presă al MApN:
Nu vor să dea detalii, fiindcă nu e de acord familia
Mai mult, oficialii din Ministerul Apărării spun că pacienților li se iau „încă de la ridicarea unei suspiciuni” probe care sunt analizate de către echipe de specialiști.
Cu toate acestea, Spitalul Militar nu vorbește despre vreo finalitate în cazul de față, ci evită orice referință la el.
Astfel, biroul de presă invocă două articole din Legea 46/2003 și Codul Deontologic al medicilor, spunând că datele sunt confidențiale, mai ales că „familia nu a fost de acord cu divulgarea datelor”.
Familie care, întrebată de Libertatea, a punctat că nu are dosarul medical și nici alte documente medicale ale rudei decedate în Germania, după ce a fost transferată din spitalul bucureștean!
„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila” (SUUMC) respectă și aplică normele și procedurile interne care asigură prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenței medicale”, se adaugă în răspuns.
Iată, mai jos, răspunsul integral al MApN: