• Licitația fusese lansată vineri, la ora 15:16, iar termenul depunerii ofertelor a fost luni, la ora 16:00.
  • Sursele din piață susțin că licitația a fost ”aranjată” pentru Unifarm, care a rămas cu stocuri scumpe, pe care spitalele nu le vor.

Materialele din licitația cu dedicație organizată de Ministerul Sănătății în intervalul 1-4 mai urmează să fie donate către instituții din Republica Moldova, scrie Ministerul Sănătății, în răspunsul remis Libertatea. 

Astfel, la 30 aprilie, Guvernul României a aprobat o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu suma maximă de 16.500.000 de lei,“în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.” 

“Pornind de la acest aspect, termenele sunt urgente, pentru a reuși trimiterea mai urgentă a acestei donații către Republica Moldova”, se arată în răspuns. 

Oficialii din cadrul ministerului recunosc că au elaborat specificațiile tehnice “inspirându-se” mai ales din mediul online, din cauză că achiziția era una urgentă. 

“Având în vedere caracterul urgent al acestei achiziții, specialiștii din cadrul MS au elaborat specificațiile tehnice de la informațiile existente atât în cadrul ministerului din oferte transmise de posibili furnizori, cât și din cele existente pe piață, în special din mediul online”, scriu reprezentanții ministerului. 

“Dintr-o eroare materială, la redactarea finală a documentului au fost preluate inclusiv informațiile din mai multe forme ale documentului de lucru”, susțin aceștia. 

Ei neagă însă că specificațiile tehnice, despre care Libertatea a arătat că sunt copiate din caracteristicile echipamentelor de protecție vândute pe eMag, ar fi plecat de la un produs anume și susțin că sunt doar niște “cerințe tehnice minimale”. 

În final, la întrebarea Libertatea referitoare la favorizarea unor operatori economici, ministerul răspunde formal: 

“Intenția Ministerului Sănătății este de a achiziționa produsele prevăzute, pornind de la cerințe minimale, fiind acceptate absolut toate ofertele depuse de potențialii operatori economici, pentru a nu îngrădi prin aceasta piața concurențială și tratamentul egal al acestora.”

Răspunsul este elocvent: Ministerul Sănătății nu spune că vrea să cumpere cele mai bune produse la prețul cel mai avantajos, ci ”de a achiziționa produsele, pornind de la cerințele minimale”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește-ne pe Google News