Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății în perioada ianuarie – martie 2021, a afirmat marți, 10 ianuarie 2023, într-un interviu publicat în Libertatea că a fost martorul unei situații care ține de „mușamalizarea informațiilor către public” în procesul de vaccinare. Mai exact, în raportările cazurilor efectelor secundare.

Ce susține Oprea

Acum profesor la Facultatea de Jurnalism, Bogdan Oprea a afirmat: „colonelul Gheorghiță s-a enervat când am comunicat public de la Ministerul Sănătății primul caz de efect advers – o femeie cu pareză facială. Gheorghiță spunea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog”.

În același articol, ziarul a publicat, din partea unui angajat al CNCAV, o infirmare și explicația colonelului Gheorghiță, legată de faptul că e nevoie să parcurgă procedurile SRI de comunicare ca să răspundă, el fiind astăzi manager al spitalului principal al Serviciului Român de Informații. 

Ziarul l-a întrebat pe colonelul Valeriu Gheorghiță dacă își amintește de cazul femeii din Vâlcea, invocat de fostul oficial al MS. Ce a făcut în acest caz și dacă apreciază că, așa cum spune Bogdan Oprea, a încercat „să-l mușamalizeze” și că trebuie „să-i fie rușine”.

Ce a răspuns Gheorghiță

Miercuri, 11 ianuarie, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că  toate cazurile sesizate de efecte secundare au fost analizate. „Situaţiile punctuale, cu caracter izolat, cum este şi cazul aflat în discuţie, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet şi relaţia de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19”, a precizat el. 

Gheorghiță, care a fost șeful operațiunii naționale de vaccinare, spune în răspunsul său că publicul a fost informat. 

De fiecare dată, au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor.

Dr. Valeriu Gheorghiță:

Concret, în cazul femeii din Vâlcea, primul caz de efect advers înregistrat la începutul lui februarie 2022 (femeia era medic și atunci se vaccinau categoriile speciale), Gheorghiță spune: „precizez că imediat ce informaţia a ajuns la CNCAV, am solicitat un raport medical de la unitatea medicală în care pacienta a fost internată în vederea evaluării, pentru formularea unui punct de vedere care să fie remis în spaţiul public şi care să clarifice respectiva situaţie”.

„Raportul medical solicitat a infirmat suspiciunea diagnostică de pareză facială. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare”, susține dr. Gheorghiță.

Răspunsul integral al șefului CNCAV Valeriu Gheorghiță aici:

„CNCAV a manifestat permanent transparenţă în comunicarea aspectelor legate de reacţiile adverse raportate pe parcursul procesului de vaccinare împotriva COVID-19, aspecte menţionate în buletinele de presă remise zilnic, în precizările de presă (https://vaccinare-covid.gov.ro/?s=precizare), în cadrul conferinţelor de presă susţinute săptămânal, ori cu ocazia evenimentelor publice la care am participat. Toate aceste informaţii au fost disponibile public încă de la debutul campaniei de vaccinare, putând fi consultate pe Platforma Naţională de Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 (www.vaccinare-covid.gov.ro)

De asemenea, toate reacţiile adverse raportate pe platforma ANMDMR (https://covid19.anm.ro) de beneficiarii vaccinării sau profesioniştii în domeniul sănătăţii au fost analizate, centralizate şi transmise către baza de date europeană Eudravigilance, platformă pusă la dispoziţie de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru fiecare autoritate naţională.

Situaţiile punctuale, cu caracter izolat, cum este şi cazul aflat în discuţie, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate, pentru a se stabili diagnosticul complet şi relaţia de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19. De fiecare dată au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor.

Referitor la cazul de faţă, precizez că imediat ce informaţia a ajuns la CNCAV, am solicitat un raport medical de la unitatea medicală în care pacienta a fost internată în vederea evaluării, pentru formularea unui punct de vedere care să fie remis în spaţiul public şi care să clarifice respectiva situaţie. Raportul medical solicitat a infirmat suspiciunea diagnostică de pareză facială. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare. 

Totodată, în toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimţământ informat, inclusiv cele de raportare a reacţiilor adverse, aşa cum reiese din precizarea de presă remisă (https://vaccinare-covid.gov.ro/fisa-de-raportare-a-reactiilor-adverse-este-accesibila-publicului-in-centrele-de-vaccinare/).

CNCAV a fost preocupat permanent de menţinerea încrederii şi credibilităţii în rândul populaţiei referitor la derularea întregului proces de vaccinare şi a încurajat de fiecare dată raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de beneficiari, cât şi de profesioniştii din sănătate. Datele privind ratele de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) pentru fiecare tip de vaccin au fost comunicate zilnic, în buletinele de presă remise, precum şi săptămânal, în cadrul conferinţelor de presă. 

Țin să precizez că nu o să comentez afirmațiile punctuale, nefondate lansate în spațiul public de unele persoane, dar subliniez faptul că întreaga mea activitate a fost caracterizată de transparență și profesionalism”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News