„Potenţialul nostru de apărare este capabil să neutralizeze orice ameninţare militară şi asta se aplică şi atacurilor asupra instalaţiilor noastre nucleare”, a spus Eslami.
Dacă Israelul ar ataca aceste instalaţii, „răspunsul iranian ar fi unul devastator”, a mai spus el.
Infrastructura militară a Iranului, industria sa petrolieră şi instalaţiile sale nucleare sunt văzute ca posibile ţinte pentru un atac israelian, ca represalii după loviturile cu rachete lansate pe 1 octombrie.
Observatorii cred că un atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar putea avea ca efect o escaladare a situaţiei în regiune şi atragerea Statelor Unite în conflict, iar un atac asupra industriei petroliere ar putea conduce la o creşterea globală a preţurilor la energie.
Care sunt instalațiile nucleare iraniene pe care Israelul le poate viza
Demn de menționat este faptul că Iranul este al treilea mare producător de țiței din OPEC. Iranul produce în prezent peste trei milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. În perioada ianuarie-mai 2024, Iranul a exportat în jur de 1,56 milioane de barili pe zi, mai ales către China.
Un atac asupra uneia sau mai multora dintre rafinăriile și terminalele sale ar putea avea consecințe semnificative pentru Teheran, iar asemenea tactici și-au dovedit deja eficiența.
În cursul războiului dintre Iran și Irak, care s-a desfășurat din 1980 până în 1988, armata lui Saddam Hussein a atacat petrolierele și rafinăriile iraniene. Scopul? Voia să taie principalul flux de venituri, ceea ce afecta grav economia țării.
Este posibil ca Israelul să acorde o atenție deosebită următoarelor trei ținte, printre care se numără și insula Kharg. Această mică bucată de pământ a fost transformată într-o instalație petrolieră importantă – terminalul petrolier Kharg – despre care se spune că este responsabilă pentru circa 90% din exporturile de țiței ale Iranului la nivel mondial.
Ținte ar putea fi: rafinăria iraniană Abadan – una dintre cele mai importante surse ale producției de petrol – și terminalele petroliere Hormozgan.
costin1984 • 24.10.2024, 12:08
Din păcate stam pe un butoi de pulbere!! Există arme atomice și de 70 de ani!! Acestea trebuie folosite!! Să ne ferească Dumnezeu!
K476 • 24.10.2024, 03:38
Din pacate lovirea populatiei poate avea consecinte mai grave decat obiectivele militare, sau atomice. Ce s-ar intampla daca atacul ar veni din interior si ar face sa dispara un sfert din capitala?