RFI România l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici ce se întâmplă cu oamenii care sunt grav bolnavi și poate chiar vor muri din cauza lipsei serviciilor medicale. ”Oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem”, a fost răspunsul acestuia, scuzându-se dacă e cumva cinic.

„Cred că puteți fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice instituție de pe planeta Pământ. Oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem. Nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o spunem acum că pentru că dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România. Mi-ar plăcea să nu ne ducem în zona asta”, a fost răspunsul lui Osmanovici.

Atunci, jurnalistul RFI România i-a spus în direct că nu este în regulă această afirmație.

„Recunosc că nu este cea mai fericită”, a replicat oficialul CNAS.

Când a fost întrebat de ce este picat sistemul, acesta a oferit un răspuns ambiguu.

„Eu sunt relativ nou în acest sistem, abia ce am împlinit un an. Este nevoie de mentenanță, de suport licențe…”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS.

Jurnalistul i-a atras atenția că e totuși inadmisibil ca o problemă atât de gravă să persiste de două săptămâni și nimeni din cei responsabili să nu facă sau să comunice nimic.

„Cred că există niște momente în viață în care atingi cel mai jos nivel și de acolo nu poți să te duci decât în sus. Nu știu dacă am atins acum cel mai jos nivel, dar e clar că trebuie să o luăm în sus”, a afirmat Osmanovici.

Acesta nu a făcut promisiuni, în ceea ce privește repornirea sistemului, afirmând că nu stă în puterea lui să miște anumite lucruri.

„Din păcate, soluțiile pe care le avem la îndemână în momentul de față, cu resursele pe care le avem, nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zonă în care să nu mai apăra sincope. Blocajele sunt prin prisma cantității uriașe de date, 76 de milioane de inputuri în sistem la nivelul unui an. Mi se pare o cifră uriașă”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici (s), alături de președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu (FOTO: Facebook/CNAS)

Sistemul, blocat de peste două săptămâni

Potrivit reprezentanților medicilor de familie din București-Ilfov, sistemul este complet blocat de la 1 iulie, deși CNAS susține că sunt probleme începând cu 5 iulie.

În acest timp, medici, spitale, farmaciști și furnizori de servicii medicale, dar mai ales pacienții, au de suferit.

Pacienții reclamă că ”numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Dacă nu reprezintă o urgență, aceștia sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior.

CNAS a anunțat că serviciile medicale se acordă off-line, zilele acestea.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, CNAS este responsabilă de funcționarea sistemului, se scuză și spune că face toate eforturile pentru a reporni sistemul.

”Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a precizat Daniel Osmanovici pentru sursa citată.

Medicii de familie nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.

Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.

Ascultă aici interviul integral!

 
 

Urmărește-ne pe Google News