„Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă. Și nu continuă, ca să zic așa, la un nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem în special partea austriacă, se știe, care este foarte reticentă în continuare în această speță”, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că discuțiile continuă pe toate planurile, iar la nivel informal se iau în calcul trei variante.

„Nu este foarte complicat de văzut că există puține variante. Ori intră România și Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul și celălalt nu. Sunt variante, sigur, teoretice. Și vreau să subliniez din capul locului că de departe, repet, de departe, cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să intre împreună în Spațiul Schengen și spre asta converg toate negocierile și toate încercările de a convinge pe cei care încă sunt reticenți în această chestiune”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Afirmațiile au fost făcute după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Bloomberg că România ia în calcul separarea de Bulgaria în problema aderării la spațiul Schengen.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.

Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News