Într-o conferință de presă organizată ad-hoc, premierul a spus că au existat greşeli în managementul spitalului, că Ministerul Sănătăţii trebuie să facă ”o analiză foarte serioasă”, iar cei care au greşit ”este normal să plătească”.
”Dacă cineva a greșit, să plătească”
”Cu siguranță că s-au făcut greșeli. Trebuie făcută o analiză serioasă de către Ministerul Sănătății. Dacă cineva a greșit, este normal să plătească, dar, în ceea ce ne privește pe noi, de fiecare dată când am fost confruntați cu situații, am luat decizii, iar deciziile pe care le-am luat au produs efecte benefice”, a spus premierul
Întrebat de ce Guvernul nu a fost pregătit pentru a face față acestei epidemii, Orban a afirma că politica guvernului a fost de creștere a capacității de testare, de la 5-600 de teste pe zi, cât era capacitatea de testare la începutul epidemiei, la o capacitate de testare de peste 17.000.
”Inclusiv aici, în Suceava, am utilizat resurse importante în perioada de criză”, a completat Orban.
”Să vă aduc aminte că Armata a asigurat dezinfecția?”
”Noi am asigurat toate resursele pentru a sprijini Suceava, pentru a sprijini cetățenii din județul Suceava. Am adus medici, specialiști, manageri de spital, am implicat armata. Să vă aduc aminte că unitatea armatei specializată în astfel de operațiuni a asigurat dezinfecția în municipiul Suceava”, a declarat Ludovic Orban.
Întrebat de ce nu a luat decizia de a instala la Suceava un spital de campanie, Orban el a arătat că nu s-a instalat la Suceava un spital de campanie pentru că s-a luat decizia ca SJU Suceava să devină spital Covid pentru că au fost foarte multe cazuri: ”Nu am mai adus un spital de campanie pentru că nu a mai fost necesar”.
Cu siguranță că am avut un număr foarte mare de infectări în Suceava, infectări care au plecat din spital. Din această cauză, am luat decizii în premieră, cum ar fi cea de a asigura management militar pentru spital.
Ludovic Orban:
”A trebuit să luăm decizia de carantinare a Sucevei și a celor opt comune din jur, decizie pe care nu ne-am dorit-o, dar care a fost necesară și s-a văzut că a generat efecte, pentru că tendința de revenire la normalitate a fost mai rapidă decât dacă nu am fi luat măsurile respective. Am acordat susținere către autoritățile județului pentru a lupta cât mai bine cu pandemia și situația în care ne găsim astăzi este o situație care se apropie de normal”, a conchis Orban.
Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România. Pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară.
Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către conducerea unității.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro