Joi, 1 iunie 2023, președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat o declarație comună privind integrarea euroatlantică a Ucrainei.
S-a întâmplat în Republica Moldova, la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, care a avut loc la Castelul Mimi din localitatea Bulboaca, aflată la 50 km de Chișinău.
În înțelegere se precizează, printre altele, că cele două țări „confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susținere a integrării Ucrainei în cadrul Alianței și pentru implementarea standardelor NATO”, a transmis Administrația Prezidențială.
Momentul decisiv
Prezent la o scurtă conferință de presă ce a urmat întâlnirii între șefii de stat, Volodimir Zelenski a răspuns unei întrebări adresate de reporterii Libertatea.
Ce l-a întrebat Libertatea pe președintele ucrainean?
„Astăzi, ați semnat o declarație comună cu președintele Iohannis despre probleme de securitate. Vreau să vă întreb cum ar trebui România să ajute Ucraina pentru o integrare rapidă în NATO?”
Ce a răspuns Zelenski?
„În primul rând, România ajută deja Ucraina, eu sunt recunoscător, la fel cum sunt recunoscători și băieții și fetele noastre care ajută de pe front”, a spus Volodimir Zelenski.
Apoi, acesta i-a mulțumit președintelui Iohannis și a amintit un moment decisiv, în opinia sa, în cimentarea relațiilor dintre țări.
„Eu îi sunt recunoscător președintelui Iohannis, sigur, între noi sunt relații excelente, și asta este foarte important. Ele, în mod cert, s-au schimbat din momentul în care Iohannis, împreună cu alți lideri, a venit în poate cel mai important moment și a susținut candidatura Ucrainei la UE. Din momentul acela avem deja alte relații. Mai bune. Nu între mine și președinte, sigur, e un lucru important și acesta, dar între statele și popoarele noastre”, a continuat el.
NATO, la fel ca UE
În final, Zelenski a menționat că are încredere că Iohannis susține „viitorul Ucrainei în NATO”.
„În ceea ce privește securitatea, există acest semnal de azi, de care vă vorbesc, legat de garanții de securitate.
Este un semnal legat de candidatura viitoare, un semnal prezent în politica deschisă… (n.r. Se oprește). Astfel, președintele Iohannis susține viitorul Ucrainei în NATO. Asta ne spune el. Că ne va susține, va vota pentru asta și va conlucra (n.r. Pe tema asta) cu alți parteneri. Despre asta este vorba”, a conchis președintele Ucrainei.
foto: EPC Summit