Jurnaliștii Recorder Mihai Voinea și Cristian Delcea au răspuns, duminică seara, acuzațiilor făcute de polițistul Marian Godină, în spațiul public, în urma publiării reportajului despre cazul ofițerului de poliție Paul Filimon din Oradea.
Datele personale ale acestuia au fost accesate în mod ilegal, chiar din interiorul Poliției, în interesul unui influent om de afaceri din oraș. „Lista greșelilor și a afirmațiilor false emise de Marian Godină e revoltător de lungă”, spun jurnaliștii de investigație.
Marian Godină a publicat duminică dimineață, 30 iulie, o opinie amplă despre reportajul Recorder „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon” prin care îi acuză pe jurnaliști că au publicat „un reportaj slab și fals”, „de dragul vizualizărilor”.
Godină a prezentat propria versiune a cazului, citând din mărturia omului de afaceri implicat, Marius Droncea, fără a prezenta însă și dovezi concrete, documente sau înregistrări.
„Reportajul de la Bihor e unul extrem de slab, e de fapt prezentarea poveștii unui om, a variantei lui, pe lângă care au dat câteva telefoane. Asta numesc ei investigație. Mă întreb ce-o mai fi alea în care jurnaliștii caută, află, cercetează, întreabă, au surse beton, capătă documente, interceptează lucruri serioase etc. Tot ce au prezentat în reportaj le-a fost furnizat de Filimon, nimic nu au obținut ei. Pe lângă că e foarte slab și fals, reportajul face extrem de mult rău unor oameni și unei instituții”, a scris Marian Godină pe Facebook.
Opiniile sale au strâns mii de reacții și comentarii pe rețeaua de socializare.
Ce a răspuns Recorder
„Îl informăm pe Marian Godină că toate informațiile pe care le-a expus (mai puțin cele false, după cum vom arăta în continuare) erau cunoscute de jurnaliștii Recorder cu mult înaintea publicării și putem să dovedim acest lucru cu ușurință. Dacă ne suna să verifice (cum fac jurnaliștii înainte să arunce un articol în spațiul public), i-am fi explicat și dovedit că s-a grăbit cu eticheta de amatori atunci când a afirmat că el a aflat informații mai multe ca noi în timp ce stătea întins pe șezlong”, au menționat jurnaliștii.
Jurnaliștii i-au răspuns în mai multe etape, cu privire la accesarea ilegală a datelor personale, dar și „lecția de jurnalism” predată de Marian Godină.
„Nu toate informațiile pe care le afli pe parcursul unei documentări sunt adevărate sau sunt relevante pentru materialul jurnalistic.”
Recorder:
Aceștia au menționat că, într-un material de 50 de minute, nu și-au propus „să stabilim dacă un cetățean a scuipat un alt cetățean”.
Iar declarațiile referitoare la incidentul din parcare, pe care a insistat Marian Godină, „nu ne-au lăsat impresia că lămuresc incidentul, ci îl fac și mai neclar, generând o situație în care unele dintre afirmațiile lor sunt infirmate” chiar de femeia care s-a declarat agresată.
Toate explicațiile Recorder, aici.