Cetățeanul în cauză menționează în filmarea realizată pe 16 martie că, în urmă cu două săptămâni, a fost sancționat de polițistul în cauză tocmai pentru o parcare neregulamentară.
Observând mașinile polițiștilor parcate pe trotuarul din fața sediului Poliției orașului Murgeni, bărbatul îl întreabă pe agentul Marius Stan dacă a aplicat sancțiuni conducătorilor auto care au parcat neregulamentar.
Polițistul, care nu poartă mască de protecție, îi răspunde cetățeanului că nu este treaba lui dacă a sancționat sau nu pe alții, invocând că este în slujba statului, nu a acestuia.
„Băi, nu-i treaba ta ce fac eu cu mașina poliției. Nu-i treaba ta dacă am sancționat sau nu. Sunt în slujba statului, nu a ta”, îi răspunde polițistul.
”Eu mă adresez cu dumneavoastră, iar dumneavoastră îmi spuneți băi. Așa se adresează un polițist. De ce întindeți mâna spre mine?”, îl chestionează cetățeanul.
”De trei ori femeie, de aia. Reclamă-mă, dacă nu îți convine”, i-a replicat agentul de poliție.
Bărbatul care avut dialogul cu polițistul a publicat întregistrarea video pe Facebook.
IPJ Vaslui a declanșat o anchetă în acest caz
„Conducerea IPJ Vaslui a dispus
efectuarea, cu celeritate, de verificări cu privire la situația
prezentată în spațiul public, precum și cu privire la
comportamentul polițistului, urmând ca la verificarea acestora, în
funcție de rezultat, să fie dispuse măsurile legale”, au
precizat oficialii IPJ Vaslui.
Agentul de poliție Marius Stan nu se află la primul incident de conduită. Anul trecut, în urma unei anchete disciplinare, IPJ Vaslui a decis destituirea în poliție a polițistului, însă acesta a contestat decizia în instanță, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Vaslui. Până la soluționarea procesului polițistul continuă să își desfășoare activitatea.
Polițistul Stan a invocat atunci că
destuirea sa vine în urma criticilor pe care le-ar fi adus pe contul
său de Facebook la adresa PSD și că șeful IPJ Vaslui de la acea
dată fusese numit în funcție în timpul guvernării
social-democrate.
Sancționat după ce a amendat
abuziv o domnișoară
Anterior sancțiunii de destituire,
în 2019, același polițist a fost sancționat cu avertisment după
ce a sancționat abuziv o tânără, pe motiv că a refuzat să se
legitimeze. Tânăra a contestat în instanță amenda de 500 de lei
și a câștigat procesul, sancțiunea fiind anulată.
Ulterior, a depus o plângere și la conducerea IPJ Vaslui, reclamând ca atât ea, cât și sora ei erau agasate de polițist, care le-ar fi făcut remarci nepotrivite, precum „Bună, bună, dar trebuie să te mai îngrași puțin”.
Sancționat cu mustrare scrisă, polițistul a contestat în instanță hotărârea conducerii IPJ Vaslui, însă, la sfârșitul anului trecut, Tribunalul Vaslui i-a respins cererea.
„Agentul de poliție a încălcat manualul de bune practici, respectiv nu a adresat formula Vă rog să vă opriți, nu a salutat, nu i-a solicitat numitei C.T. să se legitimeze, ci s-a adresat acesteia într-un limbaj colocvial, nepotrivit (“Domnișoară, ce faci singură la ora aceasta?”).
În plus, pe fondul modalității defectuoase de interceptare și legitimare, reclamantul a apucat-o pe C.T. de braț, comportament nepotrivit din partea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Mai mult decât atât, judecătorii au apreciat că nu erau îndeplinite condițiile permise pentru interceptarea tinerei, respectiv aceasta nu săvârșise nicio contravenție sau infracțiune, despre aceasta nu existau date și indicii că a săvârșit fapte de natura penală sau contravențională, nu avea un comportament suspect, nu era evidentă intenția de a comite o faptă antisocială, aceasta nu era căutată să dea explicații în legătură cu fapte, situații, aspecte, persoane ori alte date care interesează poliția, nu practica cerșetoria, și nici nu era un minor supravegheat.
În opinia instanței ora sau locul în care care tânăra a fost localizată erau de natură a-i trezi suspiciuni polițistului.
”Ora 21.00, într-o zi de vară nu poate fi apreciată ca fiind înaintată, iar reclamantul nu a făcut dovada că în acea zonă și aproximativ la acea au fost săvârșite anterior fapte antisociale de către persoane singure de sex feminin, pentru a se putea aprecia că suspiciunile reclamantului sunt întemeiate”, au concluzionat magistrații Tribunalului Vaslui.