Femeia a fost chemată la spital și a fost consultată de şefa Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”, care a recomandat prelungirea izolării până pe 14 septembrie. Conform legii, femeia ar trebui să primească şi concediu medical pe perioada izolării. Ea aşteaptă acum certificatul medical, în baza căruia să obţină concediul.
Consultul medical a avut loc imediat după ce ziarul Libertatea a început să să documenteze și a scris pe larg despre acest caz.
Se va putea întoarce totuși la muncă?
Prelungirea concediului medical nu îi rezolvă femeii și cealaltă problemă, aceea a întoarcerii la muncă, problemă cu care se confruntă și alte persoane asimptomatice.
Legislaţia nu precizează explicit ce se întâmplă cu pacienţii asimptomatici dacă, după cele 14 zile iniţiale de izolare, aceştia sunt în continuare pozitivi. Medicii acuză legislaţia ambiguă, aruncă vina de la unul la altul şi refuză să acorde concediu medical.
Ministerul Sănătăţii susţine că după primele 14 zile de izolare, asimptomaticii nu mai pot infecta pe nimeni şi se pot întoarce la serviciu, fără test. Pe de altă parte însă, angajatorii le cer un test Covid, iar dacă acesta este pozitiv nu-i reprimesc la muncă. Sute de oameni sunt în această situaţie, o mulţime de cazuri fiind semnalate de presă în ultima perioadă.
foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro