Cand hohotesc, barbatii ajung la o frecventa de 1.000 de hertzi, nivelul celei mai inalte note la o soprana.
Rasul este format din mai multe sunete diferite, de la fluieraturi, sughituri si pana la grohaituri, existand in acelasi timp mari diferente intre rasul femeilor si cel al barbatilor, au constatat psihologii americani de la Universitatea Cornell care au analizat acustica acestui fenomen. Cercetatorii, care au examinat „mostre de ras” de la 97 de voluntari, au mai descoperit ca barbatii hohotesc pe note mult mai inalte decat ne-am fi asteptat si decat vorbirea normala.
Psihologii americani au fost curiosi sa analizeze sunetele emise de oameni atunci cand rad. In urma unui experiment, specialistii au descoperit lucruri extrem de interesante si de neasteptate.
Expertii americani Jo-Anne Bachorowski si Michael Owren, de la Universitatea Cornell, au examinat mai multi voluntari, in timp ce acestia priveau o serie de comedii. Medicii au descoperit ca rasul e format din sunete dintre cele mai diferite – fluieraturi, grohaituri, sughituri etc. In acelasi timp, barbatii obisnuiesc sa rada pufnind, in timp ce femeile „canta” razand, pentru ca folosesc tesuturi din jurul laringelui. In total, au fost analizate 1.024 „mostre de ras” de la cei 97 de voluntari.
Rasul e format din grohaituri, sughituri si fluieraturi
In urma studiului, s-a mai descoperit ca cele mai multe rasete sunt alcatuite din sunete de genul „huh-huh” si nu „hi-hi”, „ha-ha” sau „ho-hi”, asa cum in general este transcris rasul. Ambele sexe au ras pe o frecventa si intr-o gama mai inalte decat s-ar fi asteptat cercetatorii. Astfel, ei au constatat ca, in medie, rasul femeilor este cu doua game mai inalt decat vorbirea normala, iar al barbatilor cu doua game si jumatate. De altfel, ce este cel mai interesant, barbatii ajung in medie, atunci cand rad, la o frecventa de o mie de hertzi, adica la nivelul celui mai inalt „si” luat de o soprana. Femeile ajung uneori la 2.000 de hertzi, cu o octava mai mult decat cel mai inalt „si” al unei soprane.