Astfel, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%.

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 2,63%, în creştere faţă de septembrie, când a fost 1,77%.

Datele INS mai arată că, față de luna octombrie a acestui an, prețurile au urcat cu 0,66%, în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

În luna noiembrie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că estimează o inflație de 3,2% la finele anului viitor, guvernatorul Mugur Isărescu apreciind că ”prețurile vor crește mai repede decât anticipasem”, iar maximul se va înregistra în perioada ianuarie-martie. În opinia lui Isărescu, inflația va urca spre sfârșitul anului 2017, urmând ca în perioada ianuarie-martie 2018 să se atingă un nivel și mai mare, pentru ca apoi acesta să se ”aplatizeze”.

Ministrul Finanțelor: este o tendință regională

Întrebat despre aceste scumpiri, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a afirmat că este o tendință regională și că scumpirile nu sunt cauzate de către măsurile Guvernului.

”Suntem într-o tendinţă regională, din acest punct de vedere. O tendinţă regională poate influenţa costul preţurilor din economie, ştiţi foarte bine că este un factor care influenţează inflaţia. Sunt mai multe elemente din acest punct de vedere, acestea sunt câteva dintre ele. Trebuie să ţineţi cont foarte mult şi de tendinţa în care se află întreaga Europă, pentru că vorbim de o inflaţie în creştere la nivelul întregii Europe”, a spus Mișa, la Parlament


Editorial de Claudiu Săftoiu. Un nou ”animal politic” al străzii – protestul cu politicieni și cetățeni indignați

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News