Potrivit medicului, toate țările membre UE dezvoltă propria strategie națională, pe baza unui cadru strategic recomandat de OMS, care prevede o serie de principii generale: stabilirea unor grupe populaționale prioritare pentru vaccinare, precum și un plan de acțiune logistic, care să respecte „lanțul de frig” pentru toate tipurile de vaccinuri care ar obține aprobare de punere pe piață.

„Un ultim aspect este legat de partea de farmaco-vigilență, de monitorizare și raportare a reacțiilor adverse. Acesta e în mare cadrul strategic în baza căruia am dezvoltat strategia proprie”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Campania de informare, cheia succesului

Întrebat cu privire la reticența unor medici de a se vaccina împotriva Covid, medicul militar a răspuns că procentele de 70-90% sunt „bune”.

„Cred că printr-o informare corectă, printr-o transmitere corectă a beneficiilor, a riscurilor, vor crește nivelurile de acceptare atât în rândul personalului medical, cât și în rândul populației. Campania de comunicare și informare este placa turnantă care va sta la baza succesului acestei campanii de vaccinare, alături de organizarea logistică și partea medicală propriu-zisă”, a mai declarat medicul.

Săptămâna trecută, Valeriu Gheorghiță a declarat că, în cel mai fericit caz, România va primi dozele de vaccinuri în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, precizând că în „scenariul pesimist”, aceste doze vor ajunge în țară cel târziu în februarie 2021.

 
 

Urmărește-ne pe Google News