UPDATE 19.00: Ministerul Sănătății a explicat pentru Libertatea că „eroarea a fost comisă de un operator al Comitetului Operațional de Cooperare, Evaluare și Prognoză a Ministerului Sănătății”.
„A fost dispusă măsura sancționării cu avertisment”, a mai precizat instituția condusă de Vlad Voiculescu.
Astăzi, la ora 12.50, Grupul de Comunicare Strategică a transmis buletinul zilnic privind evoluția epidemiei COVID-19 în România.
În acest buletin, județul Timiș are cea mai ridicată rată de infectare la mia de locuitori, respectiv 3,2, fiind și singurul aflat în județul roșu.
După aproximativ 20 de minute, la 13.10, Ministerul Sănătății a postat, la rândul său, mai multe date privind evoluția crizei COVID-19. Într-o imagine, sunt prezentate cele cinci județe care au cea mai ridicată rată de incidență.
Datele sunt însă complet diferite de cele anunțate de Grupul de Comunicare Strategică. De exemplu, județul Timiș avea rata de infectare mai mare cu 0,36, respectiv de 3,56.
Județul Maramureș, în scenariul roșu la Ministerul Sănătății, în galben la GCS
În cazul județului Maramureș, diferența este și mai mare, de 0,41, iar potrivit Ministerului Sănătății județul a revenit în scenariul roșu, având o rată de infectare de 3,03 la mia de locuitori. În bilanțul transmis de Grupul de Comunicare Strategică, incidența la mia de locuitori este de 2,62.
Şi în alte judete, incidenţa numărului de cazuri era diferită:
- Ilfov: 2,86 la mie (Ministerul Sănătăţii) faţă de 2,47 la mie (GCS)
- Braşov: 2,58 la mie (Miniterul Sănătăţii), faţă de 2,1 la mie (GCS)
- Cluj: 2,55 la mie (Ministerul Sănătăţii), faţă de 2,3 la mie (GCS)
După aproximativ două ore de la postare, Ministerul Sănătăţii a șters fotografia care conţinea cifrele despre incidenţa pe judeţe.
Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea instituției, pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.
Modul de calcul al ratei de infectare va fi modificat
În urmă cu câteva zile, secretarul de stat în Ministerul Aănătății Andreea Moldovan a anunțat că urmează să fie modificată modalitatea în care este calculată rata de infectare, indicatorul luat în calcul pentru relaxarea restricțiilor.
„Noi am terminat azi (27 ianuarie – n.r.) documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate cunoaște situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a declarat, pe 27 ianuarie, Andreea Moldovan.
Decizia a fost anunțată după polemica legată de relaxarea restricțiilor din București, după ce rata de infectare a scăzut sub pragul de 3. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, le ceruse autorităților, într-o scrisoare, să nu ia această decizie, în contextul răspândirii tulpinei britanice, și a declarat că nu crede că rata este cea reală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro