„Anul trecut a fost 17%, să spunem că a fost un an special din cauza pandemiei, lucrăm îndeaproape cu partenerii americani, ca să înţelegem împreună ce paşi trebuie făcuţi pentru ca numărul de refuzuri să scadă”, a spus Andrei Muraru, potrivit news.ro.
Diplomatul a precizat că „există foarte mulţi oameni care aplică pentru aceste vize fără să aibă cunoştinţă despre riscurile la care se supun completând neglijent aceste formulare” și a menționat că este necesară o campanie de informare publică prin care românii să fie înștiințați în ce condiții trebuie completate formularele pentru viza de SUA.
„S-a păstrat în continuare o rată mare de respingere pentru că există un segment constant de populaţie care se încăpăţânează să aplice, deşi nu sunt eligibili. Noi am dori pe de o parte să îi descurajăm pe aceştia şi să îi încurajăm pe cei care au cu adevărat nevoie să vină în America, să investească, să călătorească și care sunt descurajaţi de acest mit care e împărtăşit de o mare parte din public, că există o şansă mare să fii respins”, a mai punctat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
În 2021, rata de refuz pentru România a fost de 17%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2019 procentul a fost de 9%, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA în vara lui 2022, conform news.ro.
Condiție pentru ridicarea vizelor: rata de respingere 3%
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.
Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 17%.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția românilor care vor să aplice pentru viza turistică de SUA un pliant online cu pașii de urmat. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro