După ce practica acelor două doctorițe inculpate din secţia ATI a fost reclamată la Parchet, rata deceselor în această secţie a scăzut cu aproape 50%, potrivit statisticilor puse la dispoziţia justiţiei de spital.
Dacă înainte de mai 2024, în această secţie mureau, în medie, 67 de pacienţi pe lună, în luna mai, după depunerea sesizării, numărul deceselor a scăzut la 46.
Inclusiv una dintre doctoriţele inculpate, care nu participa la resuscitarea bolnavilor, a renunţat la practica prin care scădea noradrenalina şi a început să respecte protocolul, spun magistrații.
„Din datele statistice ale deceselor din perioada 01.01.2023-30.06.2024 transmise de Spitalul Sf. Pantelimon Bucureşti reiese faptul că, în luna mai 2024, luna imediat următoare sesizării faptelor, s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023-30.04.2024 era de 67”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti pentru decizia de arestare a doctorițelor.
Judecătorul care a decis arestarea preventivă a doctorițelor respinge, în baza probelor prezentate în faza de urmărire penală, ipoteza conform căreia acestea au acţionat din culpă sau din „neştiinţă profesională”.
„Relevant sub acest aspect, apreciază judecătorul de drepturi şi libertăţi, este şi faptul că, începând cu luna mai, luna următoare sesizării făcute de martora …, practica inculpatei … s-a modificat în sensul că nu a mai modificat ratele de noradrenalină, participând parţial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu-l făcea anterior. Totodată, martorul … a mai arătat că manevrele de resuscitare durează, în prezent, ca urmare a sesizării, 45 de minute conform protocolului şi nu mai sunt întrerupte de inculpată, iar pacienţii declaraţi exitus sunt ţinuţi conform protocolului conectaţi la aparate pentru alte două ore după deces”, se mai arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită în secție „Doamna cu coasa”, au fost arestate preventiv pe 8 august de Tribunalul București, pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat.
Până acum, procurorii au adus probe în cazul unui pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în stare gravă, care a murit pe 4 aprilie prin scăderea bruscă a dozei de noradrenalină.
Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de noradrenalină.