Oficiul pentru Statistici Naţionale a precizat că inflaţia preţurilor de consum a crescut uşor de la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din 1982.

„Creşterile abrupte și continue ale preţurilor la alimente şi preţurile-record ale benzinei au fost compensate de costurile la articolele de îmbrăcăminte, care au crescut mai puţin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut şi de o scădere a preţurilor adesea fluctuante la jocurile pe calculator”, a declarat economistul-şef Grant Fitzner.

Creşterea a fost cea prognozată de specialiști şi dă un semnal clar că prețurile nu vor scădea, costurile de trai continuând să rămână ridicate pentru milioane de oameni din Marea Britanie.

Presiunea îi determină pe angajaţii din Regatul Unit să ceară creşteri salariale substanțiale, o acţiune despre care Guvernul conservator susţine că ar putea majora şi mai mult nivelul inflaţiei.

Zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar iau parte la cea mai mare grevă naţională din ultimele trei decenii în cursul acestei săptămâni. Ei cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Banca Angliei susţine că inflaţia ar putea atinge 11% în octombrie, când va fi majorat plafonul facturilor la energie.

Inflaţia este în creştere în toate economiile lumii. SUA au raportat o rată de 8,6% în mai, iar țările din zona euro au înregistrat o inflaţie de 8,1% în aceeaşi lună.

 
 

Urmărește-ne pe Google News