Din 21 martie și până pe 15 noiembrie, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca au fost internați 5.145 de pacienți infectați cu noul coronavirus și au fost înregistrate 74 de decese, conform răspunsului spitalului către Libertatea.
Rata mortalității este de 1,45%. “Da, raportat la numărul total de pacienți tratați avem mai puține decese decât multe alte clinici”, a declarat Ioan Mureșan, managerul SCBI Cluj. El s-a exprimat însă că nu intenționează să transforme această statistică într-o rivalitate cu niciun alt spital.
Directorul clujean a adăugat că în secția de ATI au fost externați 216 pacienți, dintre care 74 ca decedați, ceea ce arată o rată a mortalității de 34,2%, de două ori mai mică decât la exemplele existente până acum la București, Arad sau Timișoara.
În ceea ce privește supraviețuirea pacienților ventilați mecanic și intubați, din 86 au supraviețuit 23, șansele de viață fiind de 27%.
La “Nasta” au supraviețuit 2 pacienți, la Arad, 3, iar la Timișoara, 9.
Medic ATI: “E nevoie și de alți indicatori”
Aceste statistici au însă multe elemente care le fac greu de comparat. Există spitale, cum e “Marius Nasta”, unde bolnavii aduși sunt în general cei care au probleme cronice de plămâni, un grup vulnerabil masiv afectat în pandemie.
În alte clinici, cum e cea de la Timișoara, se transportă pacienți, de asemenea, grav afectați din restul țării.
“E nevoie și de alți indicatori, număr mediu de zile de internare la ATI, de pildă, sau număr de zile de la debutul simptomelor pentru pacienții internați, pentru că doar coroborându-le obținem o imagine reală a mortalității și vedem ce putem îmbunătăți”, a declarat un medic ATI pentru ziar, cu rugămintea de a nu-i fi prezentată identitatea.
“Medicii au cerut de multă vreme aceste cifre, dar ministerul (n.r. – Ministerul Sănătății) abia acum le centralizează”, a explicat doctorul de terapie intensivă.
Care sunt cifrele publice în acest moment
Diferențele de gravitate a cazurilor internate pot explica faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București are o speranță de supraviețuire a pacienților intubați de 4,5%. Din 44 de pacienți ventilați mecanic invaziv, au supraviețuit doar 2.
Spitalul bucureștean are următorii indicatori:
- 61% rata mortalității în ATI (127 de pacienți, 78 de decese)
- 8,5% rata mortalității generală (967 de pacienți, 83 de decese)
La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, 2 din 3 pacienți care ajung la Terapie Intensivă decedează și doar unu din 20 de pacienți intubați supraviețuiește.
- 66% rata mortalității în ATI (212 pacienți, 149 de decese)
- 94% rata mortalității la pacienții intubați (9 au supraviețuit din 149 de intubați)
Spitalul COVID din Arad are o rată de supraviețuire la ATI de 4,3% în rândul pacienților intubați și ventilați mecanic. “Din 70 de pacienți au fost externați doar 3”, a declarat pentru ziar Adrian Wiener, coordonatorul unității medicale arădene.
2,43% este rata mortalității generale COVID în România, dar nu raportată la pacienții internați, ci la toți oamenii depistați. S-au înregistrat 9.596 de decese la 393.851 de cazuri de infectări la nivel național.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro