Cercetătorii conduși de Joseph Wu, de la Centrul Epidemiologic și Control Pentru Boli Infecțioase al WHO, au analizat 48.557 cazuri și 2.169 de decese survenite în Wuhan, epicentrul pandemiei COVID-19, până la data de 29 februarie.
Autorii au concluzionat că persoanele de 60 de ani sau mai în vârstă au un risc de 5,1 de ori mai mare să moară decât cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani. Cei sub 30 de ani au avut un risc de moarte prematură cu 60% mai mic decât cei din grupa 30-60 de ani.
Această analiză implică cazurile simptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 și încorporează estimări ale cazurilor neraportate. Asta explică de ce estimarea este mai mică decât rata mortalității cazurilor confirmate (calculată simplificat împărțind numărul total de cazuri la decesele raportate).
Riscul infecțiilor simptomatice cu noul coronavirus crește cu vârsta
Studiul a mai concluzionat că riscul infecțiilor simptomatice crește cu vârsta – aproximativ 4% pentru fiecare an în plus de vârstă pentru cei între 30 și 60 de ani.
Cei cuprinși cu vârste între 60 și 79 de ani au fost aproximativ de două ori mai susceptibili la infecții simptomatice decât cei între 40 și 49 de ani, și de 3 ori mai susceptibili decât cei între 30 și 39 de ani.
Încă o dată, acest nou studiu confirmă faptul că persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile. Copiii și adolescenții, în schimb, par a fi ocoliți de efectele cele mai devastatoare ale bolii respiratorii cauzate de noul coronavirus.
Iar deși în majoritatea cazurilor tinerii prezintă simptome blânde, și ei trebuie să aibă mare grijă și să respecte măsurile impuse de autorități. În Franța, mai mult de jumătate dintre cei 300 de pacienți internați la terapie intensivă (cele mai grave cazuri) au sub 60 de ani, potrivit Associated Press.
Rata reală a mortalității este probabil mai mică decât este estimat
Este o mare provocare să estimezi rata de severitate clinică sau mortalitate pe vârstă a unei pandemii încă în desfășurare. Sunt multe incertitudini, pentru că avem de-a face cu un virus care, după toate semnele, este deosebit de contagios – posibil cu o rata de transmisibilitate mai mare decât gripa sezonieră – iar aceste estimări probabil că se vor schimba semnificativ odată ce vor apărea mai multe cazuri confirmate.
Numărul de cazuri în desfășurare nediagnosticate este probabil mult mai mare decât cele confirmate, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate – cât și cea de severitate a cazurilor clinice – pe care cercetătorii o vor putea calcula la sfârșitul pandemiei va fi probabil semnificativ mai mică decât este raportată în zilele acestea.
E posibil ca rata estimată de mortalitate să nu se aplice în afara epicentrului epidemiei (n.r. – Wuhan, China), cu precădere în timpul fazelor ulterioare ale epidemiei. Disponibilitatea unor tratamente noi, și potențial mai bune, va duce, cel mai probabil, la mai puține decese.
Cercetătorii, în Nature Medicine
Autorii noului studiu avertizează că noul coronavirus probabil va infecta cel puțin 25%-50% din populația lumii fără “măsuri drastice de control sau în lipsa unui vaccin”.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.