Rata vaccinării în rândul îngrijitoarelor venite din România nu ajunge nici măcar la 60%, avertizează Agenţia de sănătate publică din sud-estul Toscanei (o regiune din centrul Italiei).
Agenţia a lansat recent o campanie care ţinteşte promovarea vaccinării în rândul badantelor (majoritatea femei din România).
Femeile de naţionalitate română vaccinate cu cel puţin o doză nu reprezintă nici 60% din totalul româncelor care practică această meserie.
Comunicat de presă al agenţiei italiene:
În provinciile Arezzo, Siena şi Grosseto din Toscana locuiesc 15.981 de cetăţeni români, dintre care 3.000 sunt badante, încă nevaccinate.
„Asistenţa persoanelor fragile este o activitate fundamentală în care îngrijitorii sunt implicaţi personal. A avea grijă de ele înseamnă şi a nu expune persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi sau îngrijitorii la riscurile asociate COVID”, a spus dr. Magi, în cadrul conferinţei de lansare a noii campanii.
„În sesiunile dedicate, atât lucrătorii noştri din domeniul sănătăţii, cât şi mediatorii culturali vor fi prezenţi pentru a oferi informaţii şi lămuriri”.
Ştefănuţă: „România nu ar fi ajuns Lombardia Italiei, dacă aveam mai multă încredere în ştiinţă”
La conferinţa de presă a fost difuzat şi mesajul video al europarlamentarului român, Nicu Ştefănuţă, care a răspuns apelului lui Magi.
„Noi avem Rolls Royce-ul vaccinurilor. Avem Pfizer, avem Moderna, avem Johnson. Oameni buni, avem cele mai bune vaccinuri de pe piaţă. Avem o solidaritate europeană care funcţionează şi ajută acum România să depăşească greutăţile prin care trece”, a spus el adresându-se românilor din Italia. „România nu ar fi ajuns ca Lombardia Italiei dacă aveam mai multă încredere în cadrele medicale şi în ştiinţă”.
„Vaccinul este singura soluţie care ne mai rămâne pentru a evita să ajungem la terapie intensivă sau, mai rău, la cimitir. Vă rog să nu mai credeţi tot felul de minciuni pe care le auziţi”, a mai spus Ştefănuţă.
Mesajul unui medic român pentru îngrijitoarele din Italia
Prin videoconferinţă a participat şi Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia şi consilier de onoare al CNCAV în România.
„Am mulţi prieteni din ţara mea care în Italia sunt îngrijitori. Înţeleg situaţia lor şi înţeleg sacrificiile pe care le fac pentru familiile lor. Dar pentru ca aceste sacrificii să aibă rost trebuie ca persoanele care muncesc aici să fie sănătoase şi, de aceea, le invit să se vaccineze”.
DSP-ul regiunii italiene porneşte noua campanie, după ce restul eforturilor de promovare a vaccinării nu au adus rezultatele dorite şi în rândul imigranţilor din Europa de Est care îngrijesc bătrâni sau persoane cu dizabilităţi, cu toate că au fost eficiente la nivelul populaţiei generale.
Noua campanie va implica politicieni şi medici români, asociaţii ale comunităţii locale, patronate şi sindicate, „toate punctele de referinţă atât pentru îngrijitori, cât şi pentru colaboratorii acestora”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro