La solicitarea ziarului, banca a explicat că în prima lună după amânare clienții au de plătit rate mai mari deoarece se adună dobânzile pe perioada de suspendare a ratelor.
“Sunt asistent medical de 18 ani, am 48 de ani și lucrez la Spitalul Clinic Județean Arad. De vreo 4 ani am cumpărat un apartament cu Prima Casă. Rata este în jur de 930 de lei la Banca Românească. Am primit de la doamna de la agenție un link că ei amână rata. Noi acum suntem patru persoane. Partenera mea are din prima căsătorie o fetiță de 10 ani. Acum este însărcinată în 7 luni, în luna mai va naște.” a povestit acesta pentru Libertatea.
Având în vedere situația am zis să amân două luni ratele. Ei mi-au zis că în luna mai va trebui să plătesc în jur de 1.840 lei. Rata dublă, practic!”
client Banca Românească:
De la amânare la dublare
Șocat de răspunsul primit, acesta a căutat explicații.
”Întreb: dumneata spui că sunt două rate? Dar nu, mi-au spus că e o rată și restul dobânzi. Asta nu înseamnă amânare. Amânare înseamnă să am credit pe 30 de ani și tu să îl faci de 30 de ani și 2 luni. Le-am zis: «domnule, dacă nu am acuma să vă dau 9 milioane, cum îmi cereți 18 milioane în luna mai?» Eu am și cheltuieli cu soția, că e însărcinată și trebuie să facă diverse analize acum. M-au șocat! Nu pot să cred așa ceva!…”, a spus el.
Ce spune banca
Contactată de Libertatea, Banca Românească a transmis că nu poate face comentarii legate de anumiți clienți din cauza confidențialității datelor. Instituția financiară a admis însă că amânarea nu înseamnă prelungirea creditelor, astfel că în prima lună de după amânare clienții urmează să plătească mai mult.
Reprezentanții Băncii Românești au transmis:
”Opțiunea comunicată de banca înseamnă amânare – în perioada de amânare de una sau două luni nu vor fi calculate penalități, creditul nu va fi restant, nici nu se va modifică durata creditului. Principalul va fi redistribuit pe perioada rămasă a creditului, iar dobânda calculată pe perioada suspendării plăților va deveni scadență integral odată cu prima rată de după suspendare. Astfel, în prima luna după perioada de amânare, clientul are de achitat o suma mai mare decât de obicei urmând că în luna următoare să revină la un nivel similar celui anterior perioadei de amânare a plăților”
Banca Românească este acum deținută de stat, fiind cumpărată anul trecut de către ExinBank.
Cine mai amână rate
Aceasta nu este singura instituție bancară din România care a anunțat măsuri de amânare. Pe lângă Banca Românească, au mai anunțat măsuri similare și BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania și CEC Bank.
Clientul este foc și pară pe bancă:
”Eu sunt foarte supărat că nu m-am născut în Ungaria. Acolo au rate amânate până în 2021 și băncile nu au voie să aibă dobânzi mai mari decât dobânda băncii centrale!”, a spus el.
După model maghiar, o inițiativă similară de amânare a ratelor până la finalul anului a fost depusă de către PSD în Parlament. De asemenea, Pro România vrea amânarea ratelor bancare cu 90 de zile.