In multitudinea de probleme pe care le ridica acest aspect, occidentalii au pus si tema eliminarii „munitiei toxice”, respectiv a alicelor din plumb la vanatoare. Totul a pornit de la observatia ca alicele din plumb care isi gresesc tinta cad in apa, sunt consumate de pasarile scufundatoare si, in timp, le provoaca aceastora o bola grava, „saturnismul”, sau „boala plumbului”, in urma careia nu mai pot zbura. Respectiv, din migratoare se transforma in sedentare, cu tot dezechilibrul ecologic ce rezulta de aici.
Toxicitatea alicelor din plumb la pasarile de apa, in special la rate, a fost cercetata in Statele Unite inca inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Totul a plecat de la observatia ca un numar din ce in ce mai mare de pasari calatoare renunta la migratie in mod inexplicabil. Mai mult, s-a observat o crestere alarmanta a mortalitatii acestor pasari, din motive necunoscute. Au urmat studiile de specialitate. Astfel, s-a urmarit comportamentul a 4 loturi de rate salbatice mari, 6 masculi si 6 femele, indopate cu alice din plumb. Un lot cu cate o alica, unul cu cate doua, unul cu cate trei si unul de control, cu cate o bila din sticla de marimea unei alice. S-a observat ca o cantitate mica de plumb, respectiv o singura alice inghitita, determina o scadere in greutate a pasarilor si o afectare a capacitatii de reproducere, in special la femele, care au inceput sa faca un numar din ce in ce mai mic de oua.
Trei alice inghitite au determinat moartea pasarilor prin intoxicare, in 4 saptamani. Puse in libertate la scurt timp dupa ingerarea plumbului, ratele nu au mai putu zbura decat pe distante mici. Intr-o faza ulterioara acestea nu au mai fost in stare sa se ridice de la pamant, iar aripile le atarnau fara vlaga. Urmarite la sol, se deplasau cu greutate, cadeau pe burta sau pe o parte, nu se mai puteau hrani si dupa un timp mureau.
S-a tras concluzia ca plumbul din organismul pasarilor de balta nu poate proveni decat de la alicele cazute in apa in timpul vanatorii. Pasarile scufundatoare, in special ratele, mananca acest metal, pe post de pietricele care ajuta digestia, metalul intra in sange si le otraveste. Cazurile de intoxicare, sau saturnism, apar acolo unde exista un numar mare de vanatori, care trag numeroase focuri de arma pe suprafete relativ reduse de teren. Intoxicarea cu plumb a pasarilor de apa a fost decretata o problema de mediu grava si raspandita care afecteaza zonele umede si speciile care traiesc in acestea, in intreaga lume. Intoxicatia cu plumb duce atat la mortalitate, in cazurile grave, cat si la diminuarea reproductiei, deci la periclitarea speciei. Aspectul din urma a fost cel mai des intalnit in teren. Dupa dezbaterea tuturor posibilitatilor, singura metoda viabila de combatere a saturnismului la pasarile de apa a ramas munitia alternativa, respectiv alicele din alte materiale decat plumbul. Munitia alternativa a fost introdusa deja in Statele Unite si Danemarca.
Alternativa pentru Romania: alicele netoxice din otel.
La sfarsitul lunii octombrie Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania a organizat un „Atelier de Lucru” pe problema munitiei netoxice. Au participat reprezentanti ai celor mai inalte foruri internationale in domeniu, cat si specialisti romani in ornitologie si balistica. Principala problema discutata a fost tipul munitiei netoxice care sa fie folosita ca inlocuitor al plumbului, in Romania. Cartusele „alternative” care sunt deja disponibile pe piata sunt cele din otel, bismut si tungsten. Dupa proba din poligon, la care a participat intregul Atelier de Lucru, partea romana s-a aratat interesata in special de alicele din otel, cea mai ieftina alternativa la plumb. Problema care se ridica este ca alicele din otel sunt foarte dure si distrug interiorul tevilor de arma. Pentru securitatea acestora ar fi necesara invelirea lor cu un strat protector din plastic sau folosirea unor arme moderne cu teava mai dura, arme al caror cost este insa mult prea ridicat pentru buzunarele vanatorilor din Romania. Mai mult, otelul fiind foarte dur, apare pericolul ricoseului, care poate duce la ranirea participantilor la vanatoare. Adica, in intentia de a evita saturnismul la rate, ar putea fi raniti oamenii. Lucru care va duce la impunerea anumitelor masuri speciale de protectia in timpul vanatorii cu acest tip de munitie.
„Deocamdata, problema, care este greu de rezolvat, e studiata atat de catre AGVPS, Ministerul Agriculturii, Federatia Romana de Tir, cat si de catre Academia Romana. Cert este insa ca trebuie sa inlocuim munitia toxica, respectiv alicele din plumb, in conformitate cu acordurile internationale la care suntem cosemnatari si de respectarea carora depinde integrarea Romaniei in structurile internationale”, ne-a declarat Nicolae Selaru, directorul AGVPS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News