Lanțul de supermarketuri Woolworths a anunțat miercuri că va limita vânzarea de hârtie igienică la maxim patru pachete pentru fiecare cumpărător, pentru a asigura că toți clienții vor prinde câte ceva.
”Măsura va asigura refacerea stocurilor, în vreme ce furnizorii vor crește producția și livrările pentru a face față cererii mai mari”, a anunțat compania.
Woolworths a precizat totuși că majoritatea produselor din magazine vor fi disponibile fără restricții în continuare.
https://twitter.com/maximumcuddles/status/1234751420273844225?ref_src=twsrc%5Etfw
Tot miercuri, compania australiană ”Who Gives a Crap”, care vinde hârtie igienică reciclată, a anunțat că și-a epuizat complet stocurile.
Rafturile supermarketurilor au fost golite în ultimele zile de clienții care se tem că izbucnirea unei epidemii de coronavirus ar putea să îi bage în carantină.
De la șervețele și geluri dezinfectante până la mâncare, australienii nu au ratat nimic. Dar hârtia igienică, în mod bizar, a fost în special căutată, numeroase magazine din întreaga țară rămânând fără rezerve, cel puțin temporar.
Panica pare nejustificată din cel puțin două motive. Pe de o parte, Australia are puțin peste 40 de cazuri de coronavirus, iar situația pare a fi deocamdată sub control.
Pe de altă parte, majoritatea cantității de hârtie igienică este produsă intern, deci posibilitatea ca magazinele să rămână fără stocuri pe termen nelimitat este aproape inexistentă.
Singurul motiv pentru care magazinele au rămas totuși fără rezerve în prezent este acela că cetățenii au cumpărat cantități masive.
Mai mulți cumpărători au admis de altfel pentru site-ul 10daily.com.au că s-au repezit să cumpere și ei hârtie doar pentru că au văzut alți clienți că fac acest lucru.
Iar haștagul #toiletpaper (#hartieigienica) a circulat intens pe Twitter în ultimele zile.
În unele cazuri au izbucnit și conflicte, iar în cel puțin un caz, poliția a fost chemată pentru a calma spiritele în fața raionului de hârtie igienică.
Pe de altă parte, Australia nu este singura în această situație.
Situații similare, dar la un nivel mai redus, au fost semnalare recent în Japonia, Hong-Kong, Singapore sau SUA.