La fel au procedat si iubitorii de bere sau cei care protesteaza fata de impozitele datorate statului, considerate prea mari.
Aceste partide se bucura de succes in randul suedezilor si, la alegeri, sunt votate de cel putin cinci la suta din populatie.
Povestea partidului lui Donald Ratoiul a inceput in 1985. Atunci, Donald a obtinut 291 de voturi. La o tara cu noua milioane de locuitori, poate ca numarul de sufragii nu este important, dar sa nu uitam ca e vorba de un personaj de desene animate si, deseori, politicieni in carne si oase nu obtin nici un vot. Din pacate pentru fanii lui Donald, guvernantii din Suedia au anuntat ca intentioneaza sa schimbe legea electorala pana in 2006, astfel incat sa fie evitate tocmai aceste situatii stanjenitoare, cand electorii prefera candidati inexistenti in locul celor reali.
Popularitatea uriasa de care se bucura ratoiul in Europa e greu de inteles pentru americani. „Nu imi pot da seama de ce europenii il prefera in locul lui Mickey Mouse”, spune istoricul american Stephen Schochet. „Mickey a fost intotdeauna cetateanul model. Donald este cel care se cearta, se supara, se enerveaza tot timpul. E plin de temperament”, adauga el. Istoricul aminteste de un film aparut in 1942, in perioada administratiei Roosevelt si in care ratoiul isi plateste constiincios toate taxele si impozitele, pentru ca tara avea nevoie de bani si ii indemna si pe altii sa faca la fel. „In acea productie, Donald a fost folosit ca sa serveasca o lectie americanilor. S-a apelat la el pentru ca era si atunci un personaj indragit deopotriva de adulti si copii”, spune Schochet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News