Deși localnicii susțin că apele râului sunt poluate și că s-au plâns autorităților în acest sens, cerând îndreptarea situației, specialiștii spun că fenomenul este cu totul altceva. Este vorba desprfe mâlul de la baza unei galerii a fostei mine Baia Sprie, care a fost închisă în anul 2007 şi se afla în subordinea Companiei Remin Baia Mare. Acesta a ajuns în apa râului Săsar ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile. În urma probelor de laborator prelevate s-a stabilit că nu a fost vorba de poluare.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, Stelian Ivaşcu, a declarat la Radio Cluj că apele râului Săsar, care traversează municipiul Baia Mare, au fost poluate luni după-amiază cu mâl provenit cel mai probabil din prăbuşirea tavanului unei mine închise.
Râul Săsar a fost puternic poluat cu ape industriale rezultate din minerit şi metalurgie timp de peste 50 de ani iar odată cu oprirea activităţilor industriale, apa râului, dar şi ecosistemul au intrat într-o refacere lentă. Revenirea raţelor sălbatice pe râul Săsar în urmă cu trei ani a fost interpretată de specialiştii în domeniul mediului ca un fenomen pozitiv, demonstrând că flora şi fauna râului se reactivează.
După 1990, minele nu au fost închise la standardele tehnologice legale
Conform informațiilor primite de la Apele Române, administratorul râurilor, cazul Săsar nu este o situație izoaltă în țara noastră. Ea se regăsește în mai toate zonele miniere, mai bine spus foste miniere. Problema este că cei ce au închis minele după 1990 nu au respectat standardele tehnologice, iar din acestă cauză apar scurgeri de reziduuri în apele curgătoare din acele zonele. Tehnic, pentru a remedia problema, minele ar trebui redeschise și închise din nou conform standardelor legale.
CITEȘTE ȘI:
Cum scăpat poliţistul pedofil. A violat o fetiţă în 2012, dar nu a fost găsit, deşi existau imagini
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro