- În Mexic, avocado-ul este în centrul atenției cartelurilor de crimă organizată, care vor o parte din profit.
- În Chile, fructul drenează prețioasele resurse de apă, în avantajul elitelor economice și în dauna oamenilor simpli.
- În tot acest timp, cererea de avocado crește spectaculos în lume, mulțumită renumelui său de fruct sănătos.
Documentarul Netflix ”Războaiele avocado-ului”, parte a seriei ”Rotten”, oferă un episod dintr-o poveste sângeroasă, relatată de ani buni în presa internațională.
Este povestea ascensiunii Mexicului ca principal producător de avocado, care a adus localnicilor nu doar succesul financiar, dar și atenția cartelurilor de crimă organizată.
”Aurul verde”, cum i se mai spune, a fost popularizat inițial în SUA în anii 1970 de producătorii din California, fiind promovat ca un fruct sănătos, perfect pentru persoanele care vor o dietă echilibrată. Un statut de care se bucură și în prezent.
De creșterea succesului acestui fruct și de povestea spusă de americani a beneficiat ulterior Mexicul, locul de naștere al avocado-ului, țară cu zone perfecte din punct de vedere climatic.
Michoacan, paradisul verde
Epicentrul producției este provincia Michoacan, care livrează o treime din avocado-ul din întreaga lume, cu o valoare de export de 2,4 miliarde de dolari. Valoarea producției a crescut de patru ori în ultimul deceniu.
Pentru producători, ”aurul verde” este în egală măsură o binecuvântare și un blestem. Și asta pentru că organizațiile criminale și-au diversificat tot mai mult activitatea în ultimii ani și au găsit în industria de avocado o sursă substanțială de profit.
Pentru realizatorii documentarului Netflix, un moment cheie în această dinamică a fost războiul declarat de guvernul mexican cartelurilor de crimă organizată, în 2006. Acesta a avut drept efect doar fragmentarea grupărilor, nu și eliminarea lor.
În presă se relatează însă și despre scăderea prețului heroinei, în condițiile creșterii consumului de opioide sintetice.
Acești doi factori au determinat tot mai multe găști organizate să îi țintească pe fermieri, pentru a confisca o parte din profit.
Răpiri, asasinate și o soluție militară
Documentarul Netflix spune povestea unui fermier care a văzut cum tatăl și fratele lui sunt răpiți de o grupare criminală. A fost nevoit să plătească drept răscumpărare jumătate de milion de dolari și mai plătește și azi din datorie.
E doar un episod. În ultimul deceniu, campaniile de răpiri și șantaj au fost constante. La un moment dat, se estima că grupările de crimă organizată strâng 150 de milioane de dolari pe an de la fermierii din Michoacan.
Dar cartelurile au făcut un pas mai departe, iar acum vor să controleze total piața de avocado din Mexic. Potrivit documentarului Netflix, fermierii sunt nevoiți să plătească o taxă de protecție pe hectar sau pe kilogram exportat.
Cei care nu plătesc își pun viața în pericol.
Potrivit El Pais, fiul unui producător de avocado a fost ucis chiar în pragul casei, anul acesta. Avea doar 26 de ani și abia învăța pentru a prelua afacerea tatălui.
În august, 19 oameni au fost masacrați în localitatea Uruapan, în centrul provinciei Michoacan. Se presupune că cei 19 au fost victimele unui război teritorial între grupările criminale din zonă.
Și asta pentru că în acest moment, potrivit Business Insider, patru carteluri de crimă organizată se bat pentru o porție cât mai mare din banii produși de ”aurul verde”.
O soluție de moment, care a apărut în 2014, a oferit un pic de liniște în orașul Tancitaro, din aceeași provincie. Producătorii de avocado au instituit o formă paramilitară de apărare, Autodefensas, care a preluat de fapt controlul securității în zonă, în condițiile eșecului autorităților.
Dar în ultima vreme, și această fromă de apărare a început să dea rateuri, în condițiile în care grupările paramilitare au fost infiltrate de criminali. Fermierii și familiile lor sunt iarăși vulnerabili.
Chile, o poveste tristă despre privatizarea apei
Este nevoie de 70 de litri de apă pentru producerea unui singur fruct sau chiar de până la 320 de litri, în zone mai secetoase.
Iar accesul la apă în Chile nu este egal. Și asta pentru că resursele de apă sunt privatizate.
Documentarul Netflix pune decizia privatizării apei pe seama economistului libertarian Milton Friedman, care a convins autoritățile chiliene că trebuie să facă profit prin monetizarea acestui bun public. Decizia propriu-zisă a fost luată de dictatorul Augusto Pinochet, care a condus țara între 1973 și 1978, cu susținerea SUA.
Cert este că producția de avocado din provincia Petorca este controlată acum de marii producători, care au acces preferențial și la resursele de apă din zonă.
Abuzurile lor nu sunt pedepsite cu adevărat, din cauza corupției care conectează profitabila industrie de politicieni.
Pierzători sunt micii producători, care nu își permit să concureze cu giganții, dar și oamenii simpli, care nu au apă pentru treburile de zi cu zi.
Mii de mici producători au dispărut de pe piață, iar localnicii își văd micile grădini complet uscate, în vreme ce activități banale precum spălatul rufelor devin sarcini imposibile.
În acest timp, potrivit unui studiu publicat de Reuters, estimările arată că și în următorii ani industria de avocado va continua să crească, neatinsă de aceste conflicte.
este valoarea industriei de avocado în 2018, potrivit Reuters