La Colegiul „Gheorghe Șincai” din București cursurile de la o clasă de a XII-a au trecut în online, la doar două zile de la începerea anului școlar, după ce un elev a fost testat pozitiv cu coronavirus. La câteva zile, a mai apărut un caz în aceeași clasă, însă elevul respectiv, susține conducerea școlii, s-a izolat acasă.
Profesorii spun că, în prezent, nu mai sunt aceste două cazuri pentru că elevii s-au vindecat și sunt bine, gata de începere a cursurilor, cu toate că a mai apărut un alt treilea caz între timp și o suspiciune la un alt elev.
Primăria, pe de altă parte, acuză, într-un comunicat de presă, că directorii nu au raportat un caz de infectare cu SARS-COV-2, situație care ar fi generat, conform cadrului normativ în vigoare, intrarea în scenariul roșu de funcționare. Daniel Băluță, edilul reales la sectorul 4, susține că a trimis corpul de control la Șincai, după ce a primit mai multe plângeri de la părinți care s-ar fi plâns că există cazuri COVID neraportate.
Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică și membru în Consiliul de Administrație la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, a povestit pentru Libertatea versiunea ei a conflictului. Profesoara susține că dascălii liceului nu doresc trecerea la scenariul online, deoarece nu mai sunt cazuri de infectare printre elevi.
„Primăria Sectorului 4 intenționează să ne ducă pe toți în scenariul roșu, iar noi nu dorim lucrul ăsta. La noi sunt confirmate două cazuri de COVID-19 din prima săptămână de școală, deci expiră termenul acela de 14 zile. Unui elev i s-a terminat astăzi perioada de carantinare, deci de mâine ar trebui să vină la școală, iar celuilalt îi expiră luni. Ieri a apărut un alt caz, un elev de clasa a X-a care nu a venit la școală, pentru că a fost în grupa care a stat online. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că acel elev s-a întâlnit cu elevii din grupa lui, așa că s-a luat decizia ca ei să rămână online în continuare ca să nu punem în pericol pe nimeni și să revină la școală prima grupă. Copiii sunt toți bine”, a precizat Silvia Muțătoiu, care a fost și director al școlii până anul trecut.
Aceasta mai arată că ieri a mai apărut o altă suspiciune de caz de COVID-19 la o clasa a XI-a, de la un părinte care era pozitiv.
„Primăria S4 a intrat în fibrilație că deja sunt patru cazuri de COVID-19. Dar ele nu sunt patru pentru că două au expirat deja din perioada de carantină”, a spus Silvia Mușătoiu.
Membră în consiliul de administrație, care propune scenariul de funcționare, profesoara spune că situația a fost discutată miercuri, iar toată lumea a fost de acord să rămână în scenariul hibrid.
Primăria Sectorului 4 a trimis joi Corpul de Control la Șincai, iar reprezentanții acestuia au intrat în conflict cu conducerea școlii, care a considerat controlul abuziv.
Primăria amenință cu plângeri penale
În replica, Primăria Sectorului 4 a postat un comunicat în care arată că va face, în regim de urgență, o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolillor pentru conducerea școlii.
„De asemenea, având în vedere faptul că, în timpul activității, angajații autorității locale au fost agresați verbal de către directorul adjunct și directorul colegiului în încercarea de a bloca activitățile de control, aceștia vor depune, în cursul zilei de mâine, 2 octombrie 2020, plângeri penale pentru ultraj”, mai arată primăria.
Conflict cu repetiție
Profesorii de la „Sincai” susțin că primarul Băluță vrea să bage școala în reabilitare totală și să pună inclusiv un lift, deși clădirea în care funcționează școala este de patrimoniu.
Acesta nu este primul conflict dintre primărie și colegiu. Anul trecut, directoarea de atunci a școlii – Silvia Mușătoiu – a refuzat să semneze contractul de management cu primăria, contract propus de primarul Daniel Băluţă, dar modificat faţă de cel standard prevăzut în ordinul de ministru privind concursurile pentru posturile de directori. Prin acel contract fiecare cheltuială pe care o făcea unitatea de învăţământ trebuia făcută cu aprobarea prealabilă a primarului şi prin operatorii economici agreaţi de primărie.