„Intrăm într-un război al subvențiilor? Aș indica să nu facem asta, dar mă tem când văd o creștere a unghiurilor protecționiste”, a spus oficialul american.

Această declarație vine într-un context în care Europa este nemulțumită de prevederile din „Actul de reducere a inflației” adoptat la Washington care oferă subvenții și stimulente în valoare de miliarde de dolari pentru tehnologie ecologică și vehicule electrice.

UE se teme că acest lucru le-ar putea oferi producătorilor americani un avantaj competitiv într-un moment în care companiile europene se confruntă cu probleme economice severe legate de redresarea postpandemie și de facturile la energie care au explodat ca urmare a războiului din Ucraina.

Schema de subvenții i-a determinat chiar pe unii din Europa să acuze Washingtonul că profită în timp ce războiul se desfășoară pe continentul european.

Roberta Metsola a spus că UE ar trebui să evite „drumul alunecos al unei întreceri privind cine merge până la capătul cursei protecționiste”. Ea a precizat însă că un anumit grad de intervenționism de stat este, de asemenea, necesar, pentru a stimula creșterea economică.

Metsola a mai cerut, de asemenea, o abordare mai proactivă în relațiile cu Beijingul și cu alte țări din Asia, descriind dependența industrială a UE de China drept „enormă din punct de vedere economic”.

„Nu am lucrat suficient împreună cu partenerii noștri asiatici, având încă pe masă atât de multe acorduri comerciale nerezolvate. Unde suntem? De ce nu desfășurăm acele dezbateri în loc să ne plângem?”, a întrebat ea.

În timp ce UE caută mai multe fonduri pentru a ajuta la consolidarea bazei industriale a continentului, Metsola a spus că o revizuire completă a bugetului UE este singura modalitate de a se asigura că inflația în creștere și ratele dobânzilor nu vor anula valoarea împrumuturilor istorice din programul de redresare post-COVID.

Dacă 2023 nu reușește să fie „anul competitivității” și al redresării, Metsola a sugerat că mandatul ei de 2 ani și jumătate va fi dominat de lupta împotriva crizelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News