Carnatul de Plescoi a devenit suiect de lupta. Producatorii buzoieni din localitatea cu acelasi nume vor sa puna piciorul in prag si sa interzica gigantilor industriali sa mai fabrice si sa comercializeze acesti carnati. Cu atat mai mult cu cat, spun buzoienii, ei pastreaza si respecta cu sfintenie celebrele retete, transmise din tata in fiu.
“Ma lupt pentru „veritabilii” carnati, asa cum ii stiu eu din copilarie, cei fabricati chiar la Plescoi. In acest moment se afla pe piata multiple retete „de Plescoi” diferite, fabricate in diverse alte locuri, care nu au nici o legatura cu produsul autentic”, explica Cezar Ion, initiatorul actiunii “Salvati carnatul de Plescoi”.
Cei care an de an se lupta pentru a pastra traditia si care produc astfel de delicatese dupa retetele mostenite din tata in fiu spun ca vor lua si ei atitudine si vor boicota marii producatori. “De mic copil am facut carnati Plescoi, chiar in curtea parinteasca. Tata m-a invatat cum se taie o oaie si cum se prepara fiecare bucata de carne. De la el am invatat tot ce stiu eu astazi in materie de produse din carne. Eu incerc sa pastrez traditia si sa o ridic la standarde europene. Marea problema a mea sunt acei producatori de preparate din carne care scot pe piata niste asa-zisi carnati de Plescoi, dar care sunt total diferiti de cei traditioali”, ne-a precizat Traian Papuc, producator din Buzau. Carnatii sunt facuti dupa o reteta traditionala, din carne de oaie sau capra, cu usturoi si ardei iute, trasa in mat subtire, presati, uscati si afumati. Din cauza procesului de fabricatie complex, de 4-5 zile si din cauza faptului ca in mare parte acestia trebuie presati manual, carnatii autentici au disparut din restaurante.