Luca Cesari, un istoric culinar și autor din Bologna, s-a confruntat cu un val de acuze în mediul online după ce a postat pe Instagram un videoclip în care a prezentat ceea ce a spus că este versiunea originală a pastelor carbonara, o mâncare considerată un clasic al bucătăriei romane.

Renunțând la ingredientele obișnuite, cum ar fi brânza pecorino italiană și obrazul de porc care se amestecă cu ouă pentru a crea un sos cremos, pastele carbonara prezentate de Cesari au fost făcută cu brânză gruyere elvețiană, usturoi, bacon și ouă prăjite la tigaie.

Cesari spune că s-a întors la rețeta originală publicată într-o revistă italiană de gastronomie în urmă cu aproape 70 de ani și a încercat să arate cum a evoluat rețeta de-a lungul deceniilor.

„Pur și simplu am refăcut carbonara din 1954, prima care a apărut în revista «Cucina Italiana». Nu este vina mea dacă asta a fost rețeta de carbonara!”, a declarat el pentru Reuters.

„De-a lungul anilor, au apărut o serie de rețete diferite de carbonara, inclusiv cele cu șuncă crudă, din anii 50. În SUA puteai găsi chiar și versiuni cu fructe de mare sau ciuperci”, a precizat bucătarul.

Alberto Grandi, un alt istoric culinar care a fost criticat pentru că a pus sub semnul întrebării tradițiile gastronomice italiene consacrate, a sărit în apărarea lui Cesari.

Într-o înregistrare video publicată pe Instagram, el a denunțat „gastronaționalismul care ne împiedică să raționăm cu calm asupra temelor bucătăriei noastre”.

Alte exemple a ceea ce italienii consideră ca fiind erezii alimentare sunt asocierea pastelor cu sos de ketchup sau adăugarea de ananas la pizza, alături de interdicția de facto de a bea cappuccino după prânz.

Cesari rămâne neînduplecat și este pregătit să stârnească și mai multe controverse culinare.

„Acesta a fost doar primul videoclip… Pregătesc unul nou despre pizza napoletană tradițională din anii 1800 cu scoici!”, a mai spus el.

Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News