Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 319-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 320.
Generalul american Ben Hodges: Ucraina va elibera Crimeea „până la sfârșitul lui august”
Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA din Europa, a prezis sâmbătă că Ucraina va prelua controlul asupra Crimeei până la sfârșitul lunii august, informează Newsweek.
În timp ce războiul se apropie încet de primul an, fără semne de încetinire, Hodges a prezis pe Twitter că Ucraina este la doar câteva luni distanță de a prelua controlul asupra Crimeei.
Președintele rus Vladimir Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” asupra Ucrainei la 24 februarie 2022, în speranța unei victorii rapide. Cu toate acestea, războiul a scos la iveală slăbiciunile din cadrul armatei liderului rus, cum ar fi dificultățile sale de a menține trupe bine antrenate.
Aceste provocări, coroborate cu efortul energic de apărare al Ucrainei, susținut de ajutorul militar occidental, au permis Ucrainei să recucerească mii de kilometri de teritoriu ocupat anterior și să întoarcă soarta războiului în favoarea sa, notează sursa citată.
Ministrul german al Economiei: Nu putem exclude livrarea de tancuri Leopard Ucrainei
Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marders, pentru a sprijini în viitor forțele militare ucrainene, a declarat ministrul economiei german pentru postul german de televiziune ARD, relatează Reuters.
„Bineînțeles că nu poate fi exclusă”, a declarat Robert Habeck.
Declaraţiile sale vin la două zile după ce Germania a declarat că vrea să livreze Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder înainte de sfârșitul lunii martie, o decizie despre care Habeck a spus că este bună și că trebuia luată de mult timp.
Două persoane au fost ucise în unele zone din estul Ucrainei
Cel puțin două persoane au fost ucise duminică în timpul luptelor din estul și nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale, informează Sky News.
Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a declarat că o persoană a fost ucisă în loviturile asupra Bahmut, iar alte opt persoane din regiune au fost rănite.
El a raportat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Konstantinivka.
În regiunea Harkov, orașul Merefa a fost lovit în timpul nopții, provocând moartea unei persoane.
De cealaltă parte, armata rusă a afirmat că rachetele lansate la Kramatorsk au ucis 600 de persoane.
Ucraina a doborât un elicopter și o dronă rusească
Forțele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Ka-50 și o dronă Orlan-10 în estul Ucrainei la 8 ianuarie, a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina, informează The Kyiv Independent.
Anterior, o dronă de recunoaștere rusă a fost doborâtă deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a transmis guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.
Ucraina a doborât peste 500 de drone lansate de Rusia începând din septembrie, potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Robotul militar folosit de Ucraina pentru care rușii oferă o recompensă de 15.000 de euro dacă este capturat
Războiul din Ucraina a devenit cel mai mare teren de testare din istorie pentru vehiculele cu inteligență artificială. Un expert militar explică pentru publicația TheNextWeb tehnologia roboților militari donați Ucrainei de mai multe state. Vehiculul THeMIS a devenit un trofeu pentru militarii ruși care reușesc să-l captureze pentru că vor „să pună mâna pe această tehnologie”.
Folosirea roboților militari nu este o noutate – SUA au lansat modele de drone de asalt autonome în 2020. Acum, în Ucraina sunt testați roboți militari de o altă generație, scrie publicația. În timp ce armata Rusiei pare, pe hârtie, a fi superioară celei ucrainene, cele două părți au pus pe teren forțe cu capacități egale.
Totuși, scrie TheNextWeb, în Ucraina nu este un război care se dă între mașini. Este puțin probabil ca armele și vehiculele autonome sau fără echipaj să aibă un impact mare în război, mai scrie sursa citată. Vehiculele fără echipaj și vehiculele autonome nu sunt neapărat același lucru.
În timp ce aproape toate vehiculele autonome pot funcționa fără intervenția umană și se bazează pe inteligență artificială, multe vehicule fără echipaj pot fi conduse de la distanță de oameni. Există reglementări și limite în a utiliza ambele tipuri de tehnologii.
Mai multe detalii: Robotul militar folosit de Ucraina pentru care rușii oferă o recompensă de 15.000 de euro dacă este capturat. Ce alte tehnologii sunt testate pe front
Rusia și Belarus vor organiza exerciții militare comune
Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune de aviație începând cu jumătatea lunii ianuarie, a anunţat Ministerul belarus al Apărării, transmite Sky News.
Potrivit sursei citate, aceste exerciții vor implica divizii aeriene care fac parte din gruparea regională de trupe a celor două țări. Acestea sunt programate să înceapă la 16 ianuarie și să se încheie la 1 februarie.
Diviziile forţelor aeriene ruse au ajuns duminică în Belarus. „Astăzi, o componentă de aviație din cadrul forțelor spațiale militare ale forțelor armate ale Federației Ruse a sosit în Republica Belarus”.
Exerciţiile vor implica toate aerodromurile şi zonele de instrucţie ale forţelor aeriene şi apărării antiaeriene belaruse, a adăugat ministerul.
Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că Ucraina a eliberat duminică 50 de soldaţi ruşi luaţi prizonieri în cadrul unui schimb, relatează Reuters, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, soldaţii vor fi transportaţi la Moscova pentru reabilitare medicală şi psihologică.
„Pe 8 ianuarie, ca rezultat al negocierilor, 50 de militari ruşi, care erau în pericol de moarte în captivitate, au fost returnaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a precizat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.
Ucraina a confirmat informaţia şi a precizat că Rusia a eliberat 50 de militari ucraineni în cadrul aceluiaşi acord.
Andrii Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a spus că 50 de soldați ucraineni capturați de Rusia s-au întors acasă. „I-am recuperat pe cei care au fost capturați la centrala nucleară de la Cernobîl, precum și pe apărătorii de la Mariupol, pe băieții din direcția Donețk, din apropierea Bahmut, precum și din Kiev, Cernihiv, Herson și alte regiuni”, a declarat Iermak într-un comunicat.
Acesta este cel de-al 36-lea schimb între Rusia și Ucraina de la începutul războiului, cu 1.646 de persoane – militari și civili – care s-au întors acasă în Ucraina, potrivit Comandamentului de coordonare privind tratamentul prizonierilor de război de la Kiev, scrie CNN.
Another 50 Ukraine service members have been released from captivity via exchange procedure. pic.twitter.com/4frdDSUdXm
— Defense of Ukraine (@DefenceU) January 8, 2023
Kievul neagă bilanțul prezentat de Rusia după atacurile de la Kramatorsk
Ucraina a respins duminică afirmația Moscovei potrivit căreia un număr mare de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac rusesc recent la Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează CNN.
„Este un nonsens”, a declarat Serhii Cherevatii,un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, pentru CNN.
O echipă CNN aflată la fața locului a transmis că nu a văzut niciun indiciu privind existența unui număr mare de victime în zonă. Nu există nicio activitate neobișnuită în Kramatorsk și în împrejurimi, nici în apropierea morgii orașului, au relatat jurnaliştii CNN.
Rusia a atacat o termocentrală pe 6 ianuarie
Forțele ruse au atacat o centrală termică pe 6 ianuarie, a anunţat duminică cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, informează The Kyiv Independent.
Se pare că nu au existat victime, dar echipamentele de la centrala termică au fost avariate. DTEK nu a furnizat locația instalației vizate, dar a precizat că aceasta a mai fost atacată de forțele ruse. Se pare că acesta este al 25-lea atac al Rusiei asupra instalațiilor DTEK.
În timpul atacului său împotriva Ucrainei din 31 decembrie, Rusia a avariat și centrala termică a DTEK.
Anterior, la 23 decembrie, DTEK a raportat că atacul rusesc asupra uneia dintre centralele sale electrice a dus la moartea unui angajat și la rănirea altuia. Nu a fost precizată locația din Ucraina unde a avut loc atacul.
Rusia a atacat în mod repetat infrastructura critică din Ucraina de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de persoane și provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară.
Moscova a recunoscut că sistemul energetic al Ucrainei este una dintre țintele sale principale. Potrivit Convenției de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.
Rusia susține că a ucis 600 de soldați ucraineni la Kramatorsk
Armata rusă susţine, duminică, că a lansat mai multe lovituri asupra unor cazărmi militare de la Kramatorsk, în estul Ucrainei, ca ripostă la bombardamentul ucrainean asupra Makiivka. Rusia susţine că a ucis peste 600 de soldaţi ucraineni, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„Drept răspuns la lovitura criminală a regimului de la Kiev în primele minute ale lui ianuarie 2023 (…), forţele ruseşti au lansat o operaţiune de represalii”, a anunţat Ministerul rus al Apărării în raportul său cotidian, precizând că a lovit două cazărmi.
Data precisă a acestei lovituri nu a fost precizată de minister.
Potrivit Reuters, bilanţul avansat de Ministerul Apărării de la Moscova este de peste 600 de morţi. Agenţia de ştiri britanică precizează însă că nu a putut verifica informaţia.
Autorităţile ucrainene au declarat că oraşul Kramatorsk a fost lovit cu şapte rachete în cursul nopţii. Alte două rachete au vizat oraşul vecin Kostiantinivka.
Sâmbătă, jurnalişti ai AFP prezenţi la Kramatorsk au auzit cel puţin patru explozii înainte de miezul nopţii.
Oficialii de la Kiev nu au confirmat numărul de victime înaintat de Moscova.
Atacul de la Makiivka, despre care Rusia spune că a atras bombardamentele din Kramatorsk, s-a produs pe un teritoriu separatist prorus din estul Ucrainei, chiar la trecerea în noul an. Armata ucraineană a vizat un loc de cazare temporară a soldaţilor ruşi.
Rusia vrea să adune mai mulţi bani la buget pe fondul creşterii costurilor războiului
Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Printre propuneri se află dividende mai mari de la companiile de stat şi „plăţi unice” de la producătorii de îngrăşăminte şi cei de cărbune, conform unor instrucţiuni emise la mijlocul lunii decembrie de către premierul Mihail Mişustin, potrivit sursei citate.
Măsurile Guvernului de la Moscova fac parte dintr-un efort mai larg de „mobilizare a veniturilor”. În plus, Executivul a alocat cheltuieli suplimentare în valoare de 175 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari) pentru a strămuta 100.000 de persoane din Herson în Rusia, ceea ce ar reprezenta o recunoaştere tacită a Kremlinului că există speranţe mici privind recucerirea acelor părţi din Ucraina pe care forţele ruseşti le-au abandonat în toamna anului trecut.
Bugetul Rusiei este supus la presiuni din ce în ce mai mari în condiţiile în care invazia Ucrainei a intrat în al doilea an, iar economia rusă se contractă ca urmare a sancţiunilor extinse impuse de SUA şi Uniunea Europeană. Dividendele şi taxele excepţionale plătite de gigantul energetic Gazprom PJSC au permis Rusiei să înregistreze un excedent bugetar la finele anului trecut, însă cheltuielile mari din luna decembrie este posibil să fi adus bugetul statului rus pe deficit.
Mai multe detalii: Rusia vrea să adune mai mulţi bani la buget pe fondul creşterii costurilor războiului
Ucraina a doborât o dronă rusească deasupra regiunii Dnipropetrovsk
Comandamentul aerian de est al Ucrainei a doborât o dronă de recunoaștere rusească deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, la 8 ianuarie, transmite The Kyiv Independent.
El nu a oferit detalii suplimentare.
Ucraina a doborât peste 500 de drone lansate de Rusia începând din septembrie, potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Rușii transformă maternitatea dintr-un oraș ocupat din Luhansk în spital militar, spun oficialii ucraineni
Forțele rusești au transformat o maternitate din orașul ocupat Antrațît, din estul regiunii Luhansk, într-un spital pentru trupe, a anunțat administrația regională ucraineană duminică, 8 ianuarie, relatează The Kyiv Independent.
”Ocupanții au reușit să stabilească o rețea logistică de spitale, care deja aproape a șters de pe hartă instituțiile medicale civile. Da, chiar și maternitatea din Antrațît a fost închisă, iar femeile de acolo au fost duse în Luhanskul (ocupat)”, a transmis administrația regională.
Cel mai recent bombardament asupa unei maternități din Ucraina a fost raportat la sfârșitul lunii decembrie. Adjunctul șefului biroului prezidențial, Kirilo Timoșenko, a declarat că atacul asupra unei maternități din orașul eliberat Herson, ”în mod miraculos”, nu s-a soldat cu victime, adăugând că doi copii se născuseră acolo în acea zi.
Consum de electricitate ridicat în Ucraina din cauza gerului. Ukrenergo anunță posibile întreruperi de urgență ale alimentării
Vremea geroasă din dimineața zilei de 8 ianuarie a contribuit la creșterea consumului de electricitate în Ucraina, și, în concecință, a nivelului deficitului de energie, astfel că este posibil să aibă loc întreruperi de urgență ale alimentării, a anunțat operatorul de stat Ukrenergo, citat de publicația Pravda.
”Pentru a asigura echilibrul dintre producția și consumul din regiune, au fost introduse limite de consum, care sunt valabile de la ora 9.00 până la ora 24.00. Depășirea limitelor duce la aplicarea restricțiilor de urgență. În timpul nopții, restricțiile nu se aplică”, a precizat compania de stat.
Ukrenergo a îndemnat la un consum responsabil de energie electrică și a recomandat utilizarea pe rând a aparatelor electrocasnice. Acest lucru reduce sarcina asupra sistemului energetic și necesitatea de a limita consumul.
Între timp, se lucrează la reabilitarea rețelelor electrice care au fost avariate în timpul atacurilor, mai precizează operatorul ucrainean.
Bilanțul atacurilor din ultima zi, potrivit biroului președintelui Ucrainei
În ultimele 24 de ore, atacurile forțelor rusești în nordul, estul și sudul Ucrainei s-au soldat cu moartea a cel puțin doi civili și rănirea altor nouă, a anunțat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui, într-o postare pe Telegram.
O persoană a murit și alte opt au fost rănite în regiunea Donețk, în Harkov, o persoană și-a pierdut viața în urma atacurilor, iar în Herson, un om a fost rănit, a anunțat oficialul, citând date ale administrațiilor militare regionale.
O persoană a murit în urma atacului asupra centralei Starobesheve din Donețk – TASS
Centrala termică Starobesheve din Novyi Svit este una dintre cele două care au fost avariate în urma unui atac cu rachete, pus pe seama armatei ucrainene de oficialii instalați de Moscova în partea regiunii Donețk controlată de forțele ruse, relatează The Guardian.
Potrivit agenției ruse de stat TASS, o persoană a fost ucisă în urma atacului de la Starobesheve.
„Trupul unei femei decedate a fost scos de sub dărâmături”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de urgență pentru agenția rusă de presă, adăugând că o altă femeie este căutată.
Noi estimări ale Ucrainei privind pierderile suferite de Rusia în război
Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunță duminică, 8 ianuarie, că Rusia a pierdut 111.170 de soldați de la începutul războiului și până acum, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit estimărilor Kievului, printre pierderile suferite de Rusia în cele peste zece luni de conflict se numără și:
- 3.069 de tancuri
- 6.130 de vehicule blindate de luptă
- 4.801 vehicule și rezervoare de combustibil
- 2.065 de sisteme de artilerie
- 431 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
- 217 sisteme de apărare aeriană
- 285 de avioane
- 272 de elicoptere
- 1.849 de drone
- 16 ambarcațiuni.
”Rusia continuă să sufere pierderi. Un tren care transporta unități frigorifice pline cu ruși uciși a sosit în regiunea Kemerovo din Rostov pe Don pe 5 ianuarie. Se așteaptă ca trupurile să fie descărcate la morgile locale”, mai precizează Statul Major General.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia își sporește apărarea în Zaporojie, pe fondul temerilor legate de o contraofensivă a Ucrainei
Armata rusă și-a consolidat recent apărarea în regiunea Zaporojie, precizează Ministerul britanic al Apărării într-un nou raport despre evoluția războiului, relatează The Kyiv Independent.
”În ultimele săptămâni, Rusia a consolidat fortificațiile defensive în centrul regiunii Zaporijie, în sudul Ucrainei, în special între orașele Vasîlivka și Orihiv. Rusia menține o forță mare în acest sector. Modul în care Rusia a lucrat la îmbunătățirea apărării sugerează că, foarte probabil, comandanții sunt preocupați de potențialul unei acțiuni ofensive ucrainene majore în două sectoare: fie în nordul regiunii Luhansk, fie în Zaporojie”, precizează instituția britanică.
Potrivit specialiștilor de la Londra, un avans major al forțelor ucrainene în Zaporojie ”ar pune serios la îndoială viabilitatea «podului terestru» al Rusiei care leagă regiunea rusă Rostov de Crimeea”, iar ”un succes ucrainean în Luhansk ar submina și mai mult obiectivul de război declarat al Rusiei de «eliberare» a Donbasului”.
”A decide care dintre aceste amenințări trebuie contracarată cu prioritate este probabil una dintre dilemele centrale ale planificatorilor operaționali ruși”, mai scrie în raportul citat.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 8 January 2023
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 8, 2023
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/zi1mWKdK2I
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/NMM0CLOsyE
Armata ucraineană anunță că a lovit 26 de zone de concentrare rusești în ultima zi
Forțele terestre și aeriene ucrainene au lovit 26 de zone de concentrare rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al forțelor armate ale Kievului, duminică, 8 ianuarie, relatează The Kyiv Independent.
O zonă de concentrare este, în general, locul unde sunt adunate trupele înainte de a desfășura operațiuni ofensive. Armata Ucrainei nu a precizat unde se aflau zonele de concentrare lovite.
Potrivit Kievului, forțele rusești suferă pierderi grele în timp ce desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Bahmut, Avdiivka și Lîman, în regiunea Donețk, și încearcă să își îmbunătățească poziția tactică în apropiere de Kupiansk, situat la aproximativ 100 de kilometri est de Harkov.
De asemenea, Ucraina anunță că în ciuda armistițiului anunțat de Moscova, care s-a încheiat la miezul nopții, în ultima zi, forțele ruse a lansat nouă raiduri cu rachete și trei lovituri aeriene și a efectuat 40 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, avariind infrastructura civilă, rănind și ucigând civili.
Forțele ucrainene au respins, în ultima zi, atacuri rusești în apropierea a 16 așezări, mai precizează Statul Major General.
Explozii, auzite în timpul nopții la uzina Hidromash, ocupată de ruși, în Melitopol, spune primarul orașului
Primarul orașului Melitopol, din regiunea ucraineană Zaporojie, Ivan Fedorov, anunță că în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au auzit explozii la uzina Hidromash ocupată de forțele ruse, relatează Ukrainska Pravda.
”A fost prea mult zgomot la uzina Hidromash capturată de ruși, unde au amplasat o altă bază militară. Vuietul a continuat timp de mai multe ore, valul incendiar a doborât ferestrele caselor vecine, iar fumul se învârtea deasupra uzinei chiar și dimineața”, a scris Fedorov pe Telegram.
Un civil a fost ucis ucis și opt, răniți, în Bahmut în ultimele 24 de ore
Atacurile ruse asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk au ucis un civil și au rănit alți opt în ultima zi, a anunțat duminică, 8 ianuarie, guvernatorul Pvlo Kirilenko, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.
Este de așteptat ca bilanțul să fie mai mare pentru că în acest moment este imposibil să fie colectate datele despre victimele din Volnovakha și Mariupol, orașe ocupate de Rusia, a mai precizat guvernatorul.
Șeful grupării Wagner explică de ce vrea să cucerească orașul Bahmut
Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgeni Prigojin, spune că Bahmut este ”un centru logistic serios” cu fortificații defensive unice, datorită ”orașelor subterane din zonă”, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
”Cireașa de pe tort este sistemul de mine Soledar şi Bahmut, care este de fapt o reţea de oraşe subterane. Nu numai (are capacitatea de a ţine) un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci şi tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei”, a precizat Evgeni Prigojin, sâmbătă, 7 ianuarie, pe Telegram.
Potrivit unui oficial de la Casa Albă, SUA cred ca șeful Wagner își dorește să preia controlul asupra minelor din zonă din motive comerciale.
Mai multe informații: De ce vrea șeful grupării Wagner să cucerească orașul Bahmut din regiunea Donețk
Ucraina are „cel mai mare teren minat din lume”, spune premierul Denis Şmîhal
Peste 40% din suprafața totală a Ucrainei este teren minat, a declarat premierul Denis Şmîhal, într-un interviu pentru agenţia sud-coreeană Yonhap, precizând că ”în prezent este cel mai mare câmp minat din toată lumea”, relatează Agerpres.
Din cauza războiului, 250.000 de kilometri pătrați din Ucraina reprezintă teren minat, a declarat prim-ministrul.
„Acest lucru nu doar le îngreunează oamenilor călătoriile, dar cauzează de asemenea perturbări majore în agricultură, care este una din principalele noastre ramuri economice”, a explicat oficialul ucrainean.
Mai multe informații: Ucraina are „cel mai mare teren minat din lume” din cauza războiului, spune premierul Denis Şmîhal
Două centrale electrice din Donețkul controlat de forțele ruse, avariate într-un atac – oficiali locali
Oficiali instalați de Moscova în regiunea Donețk din estul Ucrainei anunță că două centrale electrice din zonă au fost avariate în urma unui atac cu rachete al armatei ucrainene, relatează agenția rusă de presă de stat TASS, citată de Reuters.
Potrivit primelor informații, au fost lovite centralele din Zuhres și Novyi Svit, iar unele persoane aflate acolo au fost rănite, au precizat oficiali pe canalele lor Telegram.
Două persoane ar putea fi prinse sub dărâmături la centrala electrică Starobesheve din Novyi Svit, a anunțat TASS, adăugând că în atac au fost folosit un sistem de lansatoare de rachete multiple.
Autoritățile ucrainene nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la atacul raportat de oficialii ruși din Donețk.
Noi atacuri în regiunea Donețk, în timpul nopții
Forțele ruse au lansat șapte atacuri cu rachete asupra orașului Kramatorsk și două asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk, în noaptea de 8 ianuarie, a anunțat guvernatorul Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.
În urma atacurilor au fost avariate o școală și instalații industriale, fără să fie raportate victime.
Kramatorsk și Kosteantînivka se află la nord de orașul Donețk, ocupat de Rusia din 2014, dar sunt încă sub control ucrainean.
Înainte de atacul din aceste zone, și orașul Kurahove din regiunea Donețk a fost lovit, fiind avariate case, linii electrice și infrastructura energetică, a mai precizat guvernatorul.
Atacurile despre care vorbește oficialul au loc în contextul în care Rusia a anunțat o încetare a focului de pe 6 ianuarie, de la ora 12:00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00, perioadă în care ortodocșii de rit vechi au sărbătorit Crăciunul.
ISW: Ofensiva rusă de lângă Soledar nu indică încercuirea orașului Bahmut
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, într-un nou raport despre evoluția situației din Ucraina, că ofensiva recentă a Rusiei de la Soledar, în regiunea Donețk, nu indică o încercuire iminentă a orașului Bahmut, contrar afirmațiilor propagandiștilor ruși, relatează The Kyiv Independent.
Surse rusești au susținut pe 7 ianuarie că grupul Wagner a spart liniile de apărare ucrainene în Soledar, chiar la nord de Bahmut, și luptă cu forțele ucrainene în oraș. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut, de asemenea, că grupul era pe cale să captureze orașul.
Ulterior, armata ucraineană a spus că încă deține controlul în Soledar, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei asupra orașului.
În acest context, specialiștii de la think-thank-ul american scriu că afirmațiile bloggerilor militari ruși conform cărora forțele ruse luptă la periferia orașului Razdolivka, la aproximativ șase kilometri nord-vest de Soledar, nu semnalează că soldații Moscovei sunt la o distanță care să le permită să încercuiască Bahmut.
Având în vedere că rata recentă a câștigurilor rusești în zonă a fost de cel mult câteva sute de metri pe zi, este foarte puțin probabil ca forțele ruse să fie capabile să se organizeze pentru a avansa spre aceste linii și a încercui Bahmut, consideră ISW.
Bătălia de la Bahmut are loc de mai bine de cinci luni. Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au suferit pierderi majore, dar orașul a rămas principalul bastion al rezistenței Ucrainei în regiunea Donețk.
Bahmut este, de asemenea, un nod important de transport, ceea ce îl face o țintă valoroasă pentru Rusia.
Zelenski: Doar expulzarea ocupanților ruși de pe pământul ucrainean va însemna încetarea focului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de sâmbătă seară, că întreaga lume ”a putut să vadă din nou cât de false sunt cuvintele Moscovei”, referindu-se la faptul că atacurile au continuat în ciuda armistițiului anunțat de Rusia în perioada Crăciunului pe rit vechi.
”Au spus ceva acolo despre o presupusă încetare a focului… Dar realitatea este că Rusia a lovit din nou Bahmut și alte poziții ucrainene”, a precizat liderul de la Kiev.
”S-a confirmat încă o dată: doar expulzarea ocupanților ruși de pe pământul ucrainean și eliminarea oricăror oportunități pentru Rusia de a face presiuni asupra Ucrainei și a întregii Europe vor însemna restabilirea încetării focului, a securității și a păcii”, a mai spus Zelenski.
Armata ucraineană spune că încă deţine controlul în Soledar
Orașul Soledar, în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean în ciuda asalturilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cherevati, un purtător de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, la 7 ianuarie, conform The Kyiv Independent.
Propagandiștii ruși au relatat recent că grupul Wagner ar fi intrat în Soledar și ar fi luptat cu forțele ucrainene în oraș. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că grupul era pe cale să captureze orașul.
Forțele ruse au bombardat Soledar de 76 de ori de la miezul nopții de 7 ianuarie, iar forțele armate ucrainene s-au angajat în zece confruntări cu trupele rusești în oraș de atunci, potrivit lui Cherevati.
„Forțele noastre armate și comandamentul fac totul pentru a provoca daune maxime inamicului în ceea ce privește personalul și echipamentele”, a declarat Cherevati.
Comandanții ucraineni au declarat că Rusia a repoziționat recent vehicule blindate și tiruri de artilerie spre Soledar, potrivit Wall Street Journal.
Soledar este situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut.
Explozie la conducta principală de gaz dintr-un oraş din regiunea Luhansk
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la conducta principală de gaz din orașul Lutuhine din partea ocupată a regiunii Luhansk, informează Ukrainska Pravda, care citează RIA Novosti.
Incendiul a fost stins, însă aproximativ 13.000 de abonați au rămas fără alimentare cu gaz, potrivit ocupanților ruși. Nu se cunoaşte cauza exploziei.
Polițiștii de frontieră ucraineni au respis un atac rusesc lângă Bahmut
Gărzile de frontieră ucrainene au respins înaintarea trupelor rusești în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, ucigându-l pe comandantul unității, a anunțat Serviciul ucrainean al Gărzilor de Frontieră de Stat la 7 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Gărzile de frontieră ar fi împiedicat trupele rusești să atace un punct forte ucrainean, forțându-le să se retragă.
Bătălia de la Bahmut durează de mai bine de cinci luni. Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au suferit pierderi majore, dar Bahmut a rămas principala fortăreață a Ucrainei în regiunea Donețk.
Bahmut este un important nod de transport, ceea ce îl face o țintă valoroasă pentru Rusia.
Rusia intenționează să mobilizeze până la 500.000 de recruți în ianuarie
Rusia are în plan să lanseze un nou val de mobilizare a recruților pentru războiul împotriva Ucrainei la 15 ianuarie, a declarat Andrii Cherniak, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, la 7 ianuarie, informează The Kyiv Independent.
Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, un proiect de decret privind mobilizarea circulă deja.
Cherniak a mai spus că Rusia intenționează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie.
Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat anterior că recruții vor fi probabil trimiși pe liniile de front din estul și sudul Ucrainei și vor face parte din noile ofensive rusești din primăvară și vară.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a avertizat pe ruși, într-o alocuțiune video din 30 decembrie, că liderii Rusiei pregătesc un nou val de mobilizare și intenționează să închidă granița în decurs de o săptămână.
La 30 decembrie, Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat într-un interviu acordat BBC că Rusia plănuiește un nou val de mobilizare începând cu 5 ianuarie, din cauza lipsei de personal.
Șeful serviciilor de informații din Estonia, Margo Grosberg, a declarat la 6 ianuarie că mobilizarea în Rusia nu s-a oprit niciodată de fapt.
Putin a anunțat o „mobilizare parțială” de 300.000 de oameni la 21 septembrie. La 28 octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Rusia a mobilizat 300.000 de oameni cu o vârstă medie de 35 de ani.
La 31 octombrie, Putin a susținut că mobilizarea s-a încheiat, dar nu a semnat niciun decret pentru a o încheia oficial.