Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 321.
Guvernator: 15 persoane rănite, inclusiv un copil de doi ani, în urma unui atac cu rachete asupra orașului Ochakiv
Un atac cu rachete rusești asupra orașului Ochakiv din regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei a rănit luni15 persoane, inclusiv un copil de doi ani, a anunțat guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, potrivit The Kyiv Independent și Sky News.
Ferestrele și ușile unui spital din oraș au fost avariate în timpul atacului, dar niciunul dintre cei răniți nu era pacient al unității medicale.
Potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale a Ucrainei, atacul a avariat, de asemenea, peste 100 de case din oraș.
Și duminică localitatea Ochakiv a fost supusă tirului artileriei rusești, a precizat Kim. În urma acelui atac, nu au fost raportate victime.
Un soldat ucrainean care avea o grenadă neexplodată în corp, operat cu succes
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat luni, 9 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că un soldat ucrainean care avea în corp o grenată neexplodată a fost operat cu succes de către medicii militari, intervenția fiind efectuată în prezența a doi geniști.
“Medicii noștri militari au efectuat o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o grenadă VOG neexplodată din corpul unui soldat. Operația a fost realizată în prezența a doi geniști care au supravegheat siguranța personalului medical și a pacientului”, a precizat conducerea armatei ucrainene, în postare, alături de o radiografie și de o fotografie cu proiectul scos din corpul militarului.
Mai multe detalii: „Bomba umană” în versiunea ucraineană. Un soldat care avea în corp o grenadă neexplodată, operat cu succes de medicii militari
Spionajul militar ucrainean: Mișcările de rezistență din Rusia sunt “în creștere”
Serviciile militare ucrainene de informații ucrainene sugerează că în 2023 au avut loc mai multe atacuri țintite asupra infrastructurii feroviare rusești care au efectuate de grupuri de rezistență din interiorul Rusiei, relatează Sky News.
Spionajul militar ucrainean precizează că mișcarea de rezistență este „în creștere” în Rusia, înregistrându-se până acum în acest an cel puțin șase cazuri de distrugere a unor cutii de semnalizare feroviară în diferite regiuni ale Rusiei.
Aceste acțiuni de sabotaj au dus la întreruperi ale traficul militar.
În comparație, aproximativ 40 de cazuri similare au fost raportate pe întreul parcurs al anului 2022.
Zelenski a discutat cu noua președintă a Sloveniei despre cooperarea în domeniul apărării
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că a avut o convorbire cu noul președinte sloven Nataša Pirc Musar, în care au discutat despre „cooperarea în domeniul apărării”, informează Al Jazeera.
“Am avut prima convorbire telefonică cu președintele nou ales al Sloveniei, Nataša Pirc Musar. Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării, am invitat-o să ia parte la punerea în aplicare a formulei de pace. I-am mulțumit pentru susținerea integrării europene a Ucrainei. Am invitat-o să viziteze Kievul”, a scris liderul ucrainean, într-un mesaj publicat pe Twitter.
I had the 1st phone call with newly elected President of Slovenia Nataša Pirc Musar @nmusar. We discussed defense cooperation, I invited her to take part in the implementation of the Peace Formula. Thanked for supporting European integration of Ukraine. Invited her to visit Kyiv.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 9, 2023
Liderii polonezi se întâlnesc pentru a discuta cererea Ucrainei de a-i fi trimise tancuri germane Leopard 2
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se întâlnește cu premierul Mateusz Morawiecki și cu unii dintre miniștrii acestuia pentru a discuta o serie de probleme de securitate în contextul războiului din Ucraina, a anunțat luni consilierul prezidențial Pawel Szrot, potrivit The Guardian.
Pe agenda discuțiilor se află cererea Ucrainei de a-i fi trimise vehicule grele de luptă de fabricație occidentală, inclusiv tancuri Leopard 2 de producție germană, a precizat Pawel Szrot.
El a spus că Varșovia va decide să trimită Ucrainei un număr limitat de tancuri Leopard doar dacă acest lucru „va fi stabilit în cadrul unui acord amplu și al unui angajament din partea altor țări care dețin aceste tancuri”.
Astfel de decizii trebuie să țină cont și de securitatea Poloniei, a adăugat consilierul.
Morawiecki a declarat sâmbătă că el și președintele Duda au fost implicați în discuții internaționale purtate de o „coalițe mai largă” de state privind trimiterea tancurilor grele în Ucraina, dar că Varșovia nu va proceda singură la potențiale livrări.
Un deputat din Sankt Petersburg, pus sub acuzare pentru că a cerut anchetarea masacrului de la Bucha
Un membru al adunării legislative din Sankt Petersburg, Boris Vișnevski, a fost acuzat de „discreditarea armatei ruse”, a anunțat luni, 9 ianuarie ziarul local Zaks.ru, potrivit The Moscow Times.
Procurorii i-au acuzat pe Boris Vișnevski, unul dintre cei mai importanți deputati ai opoziției locale, și pe fostul deputat Maxim Reznik că au răspândit „materiale despre orașul Bucha” și informații despre „numărul mare de civili uciși”, a precizat instanța pentru publicația independentă Rotonda.
Acuzațiile se referă la o scrisoare deschisă semnată de Vișnevski, alături de alte personalități proeminente din Rusia, prin care se cerea președintelui Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, să investigheze masacrarea civililor care a avut loc în luna martie în suburbia Bucha din Kiev.
Mai multe detalii: Un politician din Sankt Petersburg, pus sub acuzare pentru „discreditarea armatei ruse” după ce a cerut anchetarea masacrului de la Bucha
Schimburile de prizonieri și „ostaticii civili”, discutate de comisarii pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina
Comisarul rus și cel ucrainean pentru drepturile omului se vor întâlni în Turcia în această săptămână, au anunțat luni agențiile de presă din cele două țări, potrivit Sky News.
Discuțiile vor include probabil posibilitatea unor noi schimburi de prizonieri de război.
Interfax a citat-o pe Tatiana Moskalkova, comisarul rus pentru drepturile omului, care a declarat că întâlnirea cu omologul său ucrainean, Dmytro Lubineț, va avea loc în timpul unui forum internațional din Turcia, între zilele de joi și sâmbătă.
Ea a precizat că s-a discutat deja despre „agenda aproximativă a negocierilor noastre”, dar nu a oferit alte detalii.
Agenția de știri ucraineană Ukrinform l-a citat pe Lubineț spunând că principala problemă este „întoarcerea eroilor și eroinelor noastre”, o referire la schimburile de prizonieri.
Rusia și Ucraina au efectuat numeroase schimburi de prizonieri – cel mai recent duminică – pe parcursul războiului, care se află acum în cea de-a 11-a lună.
„În mod separat, dorim să ridicăm problema întoarcerii ostaticilor civili, pe care Federația Rusă i-a reținut în masă în teritoriile ucrainene ocupate temporar și cărora nu le permite să se întoarcă acasă”, a declarat Lubineț.
Ucraina a condamnat deportarea forțată a numeroși civili din sudul și estul țării, pe care Rusia i-a mutat din casele lor în ceea ce numește operațiuni de evacuare.
Unii au fost duși în pe tritoriul Federației Ruse sau în peninsula Crimeea anexată de Moscova încă din 2014.
Negocierile de pace dintre cele două țări au eșuat în primele luni de la începutul invaziei Rusiei și nu au mai fost reluate până acum.
UE și NATO trec la „o viteză superioară” în cooperarea împotriva Rusiei
Alianța Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană se angajează să-şi consolideze cooperarea după invadarea Ucrainei de către Rusia care ameninţă securitatea în Europa, astfel încât parteneriatul lor să ajungă „la un nivel superior”, se arată într-o declaraţie comună a celor două organizații cu sediul la Bruxelles, consultată luni de AFP, potrivit Agerpres.
„NATO rămâne fundamentul apărării colective a aliaţilor săi şi este esenţială pentru securitatea euroatlantică. Recunoaştem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care contribuie pozitiv la securitatea globală şi transatlantică şi care este complementară şi interoperabilă cu NATO”, se arată în declaraţia comună.
Invadarea Ucrainei în februarie 2022 a determinat apeluri de a valorifica mai bine influenţa combinată a puterii economice a Europei şi a puterii militare americane.
„Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea euroatlantice. El cheamă la o cooperare mai strânsă între UE şi NATO”, se mai arată în declaraţie.
Mai multe detalii: NATO și UE trec la o viteză superioară în cooperarea împotriva Moscovei. „Este un moment-cheie pentru securitatea euroatlantică”
Un depozit de muniții al rușilor din Melitopol a fost distrus, anunță primarul ucrainean al orașului
În noaptea de duminică spre luni, un depozit de muniții al rușilor din orașul ocupat Melitopol a fost distrus, a declarat pentru agenția de presă Ukrinform primarul orașului, Ivan Fedorov, potrivit The Kyiv Independent.
Depozitul era situat în centrul orașului, pe teritoriul întreprinderii de stat „Hydromash”.
Potrivit edilului, a fost nevoie de două încercări pentru a distruge complet depozitul.
În urma incendiului izbucnit ulterior, localnicilor li s-a interzis de către autoritățile de ocupație să se deplaseze între Melitopol și alte orașe ocupate, a adăugat Fedorov.
Casa Albă: Iranul ar putea contribui la „crime de război pe scară largă” prin furnizarea de drone
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni că Iranul ar putea contribui la crime de război în Ucraina prin trimiterea de drone către Rusia, relatează Al Jazeera și Sky News.
„Armele lor sunt folosite pentru a ucide civili în Ucraina și pentru aruncarea orașelor în frig și întuneric, ceea ce, din punctul nostru de vedere, plasează Iranul într-un zonă în care ar putea contribui la crime de război pe scară largă”, le-a spus Sullivan reporterilor.
În urmă cu câteva zile, SUA au impus sancțiuni împotriva a șase directori și membri ai consiliului de administrație ai unui producător iranian de drone, după ce firma ar fi furnizat Moscovei drone pe care forțele ruse le-au folosit pentru a ataca Ucraina.
Forțele ruse încearcă din nou să cucerească orașul Soledar de lângă Bahmut
Trupele ruse fac o nouă încercare de a avansa spre micul oraș Soledar, situat în apropiere de Bahmut, în regiunea ucraineană estică Donețk, a anunțat luni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, pe Telegram, potrivit CNN și Sky News.
„După o încercare (anterioară) nereușită de a cuceri Soledarul și după ce s-a retras, inamicul s-a regrupat, și-a refăcut forțele pierdute, a desfășurat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic”, a afirmat Maliar.
„În acest moment, inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale trupelor grupului Wagner. Inamicul avansează literalmente pe cadavrele propriilor soldați, folosind masiv artileria, lansatoarele de rachete multiple și mortierele, lovindu-și cu tirul chiar și proprii luptători”, a precizat aceasta.
„Luptele grele continuă chiar în acest moment”, a adăugat Hanna Maliar.
Mai multe detalii: Trupele ruse au lansat un „puternic asalt” asupra orașului Soledar de lângă Bahmut. „Luptele grele continuă chiar în acest moment”
Marea Britanie confirmă dispariția a doi cetățeni britanici în Donețk
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a confirmat luni informațiile potrivit cărora doi cetățeni britanici au dispărut în apropierea orașului Soledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei, scrie The Guardian.
“Sprijinim familiile a doi britanici care au dispărut în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt.
Cei doi bărbați sunt voluntarii Andrew Bagshaw și Christopher Parry, care luptă de partea forțelor ucrainene.
Se știe că cei doi au călătorit ultima dată de la Kramatorsk la Soledar pe data de 6 ianuarie, potrivit Sky News.
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni al UE să vizeze şi compania rusă de stat Rosatom
Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a afirmat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit agenției Reuters.
Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom. Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.
“Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei”, a scris Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.
“Ne aşteptăm ca al zecelea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei”, a explicat el.
Germania nu intenționează să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, anunță guvernul de la Berlin
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat luni că Germania nu intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, informează Al Jazeera.
Săptămâna trecută, guvernul condus de Olaf Scholz a anunțat că trimite Kievului vehicule de luptă Marder, răspunzând astfel apelurilor Ucrainei de a primi mai mult armament greu pentru a riposta împotriva forțelor ruse.
Anterior în cursul zilei de luni, ministrulgerman al economiei a afirmat că Berlinul nu poate exclude livrarea către Ucraina a tancurilor Leopard, care sunt vehicule de luptă mai grele decât vehiculele Marder.
Forțele ruse susțin că au cucerit un sat din estul Ucrainei în apropiere de orașul-cheie Bahmut
Forțele ruse au anunțat că au cucerit luni satul Bakhmuț’ke din regiunea Donețk, potrivit unei declarații publicate de cartierul general al apărării teritoriale al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) pe canalul său Telegram, informează CNN.
„Începând cu 9 ianuarie 2023, satul Bakhmuț’ke de pe teritoriul Republicii Populare Donețk a fost eliberat de către Forțele Armate Ruse”, se afirmă în declarație.
Satul Bakhmuț’ke este situat în apropiere de orașele Soledar și Bahmut – zonă în care au avut loc lupte intense timp de luni de zile.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat duminică zona Bahmut și Soledar drept „unul dintre cele mai sângeroase locuri de pe linia frontului”.
Kremlinul neagă că face presiuni asupra Occidentului pentru a forța Ucraina să semneze un acord de pace
Kremlinul a respins luni, 9 decembrie, afirmația Kievului, potrivit căreia un înalt responsabil rus a avansat ideea unui potenţial acord de pace pentru conflictul din Ucraina în fața oficialilor europeni, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Reacția președinției ruse vine după ce Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat joi, într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, s-a întâlnit cu oficiali europeni pentru a încerca să forțeze Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să răspundă, întrebat despre afirmaţia lui Danilov, că este un alt „fake” („fals”).
Mai multe detalii: Kremlinul neagă acuzația că Rusia exercită presiuni asupra Occidentului pentru un acord de pace în Ucraina. Ce spune despre noile livrări de arme
Italia amână decizia de a furniza Ucrainei noi arme
Italia nu va lua o decizie privind livrarea de noi arme Ucrainei până în februarie, din cauza unor tensiuni politice în cadrul coaliției guvernamentale, aspecte financiare şi lipsuri militare, scrie luni cotidianul La Repubblica, preluat de Reuters și Agerpres.
La Repubblica relatează, citând surse neprecizate, că Meloni, care este o susţinătoare fermă a Kievului, se confruntă cu o rezistenţă faţă de aprobarea decretului de a trimite arme Ucrainei din partea aliaţilor săi de la dreapta radicală, Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi.
Ambii politicieni au legături vechi cu Moscova.
Mai multe detalii: Guvernul de la Roma amână decizia privind trimiterea de arme în Ucraina. Berlusconi și Salvini se opun intenției lui Meloni, scrie presa italiană
Noi bombardamente în Donețk
Forțele ruse au bombardat luni satul Kurakhivka din regiunea Donețk, rănind două persoane, potrivit șefului adjunct al biroului prezidențial Kirilo Timosenko, citat de Kyiv Independent.
În urma atacului, mai multe case, clădiri agricole și o mașină au fost distruse.
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat, de asemenea, bombardamentele asupra Kurakhivka, spunând că peste 20 de case au fost avariate.
Potrivit lui Kirilenko, forțele ruse au lovit și o instalație industrială din Kostiantynivka.
Fost comandant NATO: Forțele ruse vor fi „epuizate” până la sfârșitul iernii
Fostul oficial NATO James Stavridis a declarat că forțele ruse Ucraina vor fi „arse și epuizate” până la sfârșitul iernii, creând o oportunitate pentru negocieri de pace, potrivit Business Insider.
Într-un interviu acordat postului de radio din New York WABC 770, Stavridis a spus că, în timp ce Ucraina câștigă la sol, Rusia are un avantaj în aer.
„Din păcate, prima șansă de a ajunge la negocieri de pace va fi după iarnă. Rușii vor fi arși și epuizați, pierzând atât de mulți oameni, atât de mult echipament”, a spus Stavridis, gazda WABC, John Catsimatidis.
Stavridis este un fost amiral al Marinei SUA, care din 2009 până în 2013 a servit ca Comandant Suprem Aliat al NATO, unul dintre cele mai puternice roluri după secretarul general.
Marea Britanie ia în calcul să livreze Ucrainei tancuri Challenger 2
Marea Britanie ia în considerare pentru prima dată să trimită Ucrainei tancuri de luptă britanice pentru a-și ajuta armata să lupte împotriva Rusiei, potrivit unei surse occidentale familiarizată cu problema, citată de Sky News.
Discuțiile au loc „de câteva săptămâni” cu privire la livrarea unui număr de tancuri de luptă principal Challenger 2 al armatei britanice, potrivit sursei.
O decizia finală nu a fost încă luată, dar ar încuraja alți aliați NATO, în special Germania, să urmeze exemplul, notează Sky News.
Ce spune Kremlinul despre a doua rundă de mobilizare pentru război
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins luni zvonurile despre un posibil al doilea val de mobilizare în Rusia, transmite CNN.
„Sursa principală sunt autoritățile conduse de președintele Federației Ruse. Nu ar trebui să acordați atât de multă atenție canalelor Telegram”, a spus Peskov într-o conferință de presă.
2 femei au murit în urma atacului cu rachete asupra unei piețe din Harkov
Racheta rusă care a lovit luni dimineață o piață din regiunea Harkov a ucis două femei și a rănit ale patru persoane, inclusiv o fetiță de 10 ani, au declarat procurorii regionali citați de Reuters.
„Armata rusă a comis un alt act de teroare împotriva populației civile – un copil a fost rănit, două femei au fost ucise”, a transmis procuratura regională.
Kremlinul, despre vehicule blindate occidentale pentru Ucraina: Vor „adânci suferința”
Kremlinul a transmis luni că noi livrări de arme occidentale, inclusiv vehicule blindate de fabricație franceză, la Kiev vor „adânci suferința poporului ucrainean” și nu vor schimba cursul conflictului, transmite Reuters.
Franța și Germania au anunțat săptămâna trecută că vor trimite vehicule ușoare de luptă în Ucraina, sporind sprijinul lor militar pentru Kiev. De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor furniza și ele vehicule blindate de luptă Ucrainei.
„Această aprovizionare nu va putea schimba nimic. Aceste provizii nu pot decât să sporească durerea poporului ucrainean și să le prelungească suferința. Ele nu sunt capabile să ne împiedice să atingem obiectivele operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Separatiştii proruşi revendică controlul unei aşezări de lângă Bahmut
Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk au afirmat luni că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea oraşului Bahmut, epicentrul actual al luptelor pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească de mai multe luni, relatează AFP.
Aşezarea Bahmutske, în regiunea Doneţk, a „fost eliberată de către forţele armate ruse”, au indicat separatiştii.
Forțele ruse au bombardat o piață din regiunea Harkov
Forțele ruse au lansat luni dimineață un atac cu rachete asupra unei piețe din Shevchenkove, regiunea Harkov, în urma căruia 7 persoane au fost rănite, a anunțat Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, citat de Pravda.
„Inamicul lansează din nou lovituri cu rachete asupra regiunii Harkov. O lovitură cu rachete (anterior din sistemul de apărare antiaeriană S-300) asupra unei piețe a fost înregistrată în localitatea Shevchenkive din districtul Kupyan”, a transmis oficialul pe canalul său de Telegram.
Окупанти обстріляли смт Шевченкове на Харківщині: 7 постраждалих, на місці працюють екстрені служби. Відео з Telegram заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка pic.twitter.com/MSPFXFOYXG
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) January 9, 2023
Ucraina spune că forțele sale resping atacurile constante ale Rusiei în est
Forţele ucrainene resping atacurile constante asupra oraşului Bahmut și altor orașe din Donbas, au declarat luni autoritățile ucrainene, citate de Reuters.
„Bahmut rezistă în pofida a orice. Şi chiar dacă cea mai mare parte a oraşului a fost distrusă de loviturile ruseşti, soldaţii noştri resping încercările constante ale ruşilor de a avansa”, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video.
„Soledar rezistă, chiar dacă distrugerile sunt aici şi mai mari, iar situaţia este foarte dificilă”, a adăugat acesta.
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat șapte lovituri cu rachete, 31 de lovituri aeriene și 73 de atacuri cu lansatoare de rachete cu salvă, a anunțat statul major al forțelor armate ucrainene într-un raport zilnic.
Zelenski: Zona din jurul Bahmut și Soledar, „unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie”
Zona din jurul orașelor Bahmut și Soledar din estul Ucrainei este „unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie”, a transmis duminică seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu există un loc în apropierea acestor două orașe, unde ocupantul nu și-ar fi dat viața pentru ideile nebune ale regimului rus”, a spus Zelenski.
Noi bombardamente asupra Nikopol
Forțele ruse au bombardat duminică orașul Nikopol și comunitatea Chervonohryhorivska, a anunțat Yevhen Yevtushenko, șeful administrației militare a Nikopolului, citat de Kyiv Independent.
Potrivit lui Yevtushenko, un incendiu a fost raportat în oraș luni dimineață, care nu a avut legătură cu bombardamentele. O persoană a murit, iar două au fost rănite în incendiu.
Generalul american Ben Hodges: Ucraina va elibera Crimeea „până la sfârșitul lui august”
Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA din Europa, a prezis sâmbătă că Ucraina va prelua controlul asupra Crimeei până la sfârșitul lunii august, informează Newsweek.
În timp ce războiul se apropie încet de primul an, fără semne de încetinire, Hodges a prezis pe Twitter că Ucraina este la doar câteva luni distanță de a prelua controlul asupra Crimeei.
Președintele rus Vladimir Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” asupra Ucrainei la 24 februarie 2022, în speranța unei victorii rapide. Cu toate acestea, războiul a scos la iveală slăbiciunile din cadrul armatei liderului rus, cum ar fi dificultățile sale de a menține trupe bine antrenate.
Aceste provocări, coroborate cu efortul energic de apărare al Ucrainei, susținut de ajutorul militar occidental, au permis Ucrainei să recucerească mii de kilometri de teritoriu ocupat anterior și să întoarcă soarta războiului în favoarea sa, notează sursa citată.
Ministrul german al Economiei: Nu putem exclude livrarea de tancuri Leopard Ucrainei
Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marders, pentru a sprijini în viitor forțele militare ucrainene, a declarat ministrul economiei german pentru postul german de televiziune ARD, relatează Reuters.
„Bineînțeles că nu poate fi exclusă”, a declarat Robert Habeck.
Declaraţiile sale vin la două zile după ce Germania a declarat că vrea să livreze Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder înainte de sfârșitul lunii martie, o decizie despre care Habeck a spus că este bună și că trebuia luată de mult timp.
Două persoane au fost ucise în unele zone din estul Ucrainei
Cel puțin două persoane au fost ucise duminică în timpul luptelor din estul și nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale, informează Sky News.
Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a declarat că o persoană a fost ucisă în loviturile asupra Bahmut, iar alte opt persoane din regiune au fost rănite.
El a raportat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Konstantinivka.
În regiunea Harkov, orașul Merefa a fost lovit în timpul nopții, provocând moartea unei persoane.
De cealaltă parte, armata rusă a afirmat că rachetele lansate la Kramatorsk au ucis 600 de persoane.
Ucraina a doborât un elicopter și o dronă rusească
Forțele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Ka-50 și o dronă Orlan-10 în estul Ucrainei la 8 ianuarie, a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina, informează The Kyiv Independent.
Anterior, o dronă de recunoaștere rusă a fost doborâtă deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a transmis guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.
Ucraina a doborât peste 500 de drone lansate de Rusia începând din septembrie, potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Kievul neagă bilanțul prezentat de Rusia după atacurile de la Kramatorsk
Ucraina a respins duminică afirmația Moscovei potrivit căreia un număr mare de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac rusesc recent la Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează CNN.
„Este un nonsens”, a declarat Serhii Cherevatii,un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, pentru CNN.
O echipă CNN aflată la fața locului a transmis că nu a văzut niciun indiciu privind existența unui număr mare de victime în zonă. Nu există nicio activitate neobișnuită în Kramatorsk și în împrejurimi, nici în apropierea morgii orașului, au relatat jurnaliştii CNN.
Rusia a atacat o termocentrală pe 6 ianuarie
Forțele ruse au atacat o centrală termică pe 6 ianuarie, a anunţat duminică cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, informează The Kyiv Independent.
Se pare că nu au existat victime, dar echipamentele de la centrala termică au fost avariate. DTEK nu a furnizat locația instalației vizate, dar a precizat că aceasta a mai fost atacată de forțele ruse. Se pare că acesta este al 25-lea atac al Rusiei asupra instalațiilor DTEK.
În timpul atacului său împotriva Ucrainei din 31 decembrie, Rusia a avariat și centrala termică a DTEK.
Anterior, la 23 decembrie, DTEK a raportat că atacul rusesc asupra uneia dintre centralele sale electrice a dus la moartea unui angajat și la rănirea altuia. Nu a fost precizată locația din Ucraina unde a avut loc atacul.
Rusia a atacat în mod repetat infrastructura critică din Ucraina de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de persoane și provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară.
Moscova a recunoscut că sistemul energetic al Ucrainei este una dintre țintele sale principale. Potrivit Convenției de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.
16:05
08-01-2023
Rusia susține că a ucis 600 de soldați ucraineni la Kramatorsk
Armata rusă susţine, duminică, că a lansat mai multe lovituri asupra unor cazărmi militare de la Kramatorsk, în estul Ucrainei, ca ripostă la bombardamentul ucrainean asupra Makiivka. Rusia susţine că a ucis peste 600 de soldaţi ucraineni, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„Drept răspuns la lovitura criminală a regimului de la Kiev în primele minute ale lui ianuarie 2023 (…), forţele ruseşti au lansat o operaţiune de represalii”, a anunţat Ministerul rus al Apărării în raportul său cotidian, precizând că a lovit două cazărmi.
Data precisă a acestei lovituri nu a fost precizată de minister.
Potrivit Reuters, bilanţul avansat de Ministerul Apărării de la Moscova este de peste 600 de morţi. Agenţia de ştiri britanică precizează însă că nu a putut verifica informaţia.
Autorităţile ucrainene au declarat că oraşul Kramatorsk a fost lovit cu şapte rachete în cursul nopţii. Alte două rachete au vizat oraşul vecin Kostiantinivka.
Sâmbătă, jurnalişti ai AFP prezenţi la Kramatorsk au auzit cel puţin patru explozii înainte de miezul nopţii.
Oficialii de la Kiev nu au confirmat numărul de victime înaintat de Moscova.
Atacul de la Makiivka, despre care Rusia spune că a atras bombardamentele din Kramatorsk, s-a produs pe un teritoriu separatist prorus din estul Ucrainei, chiar la trecerea în noul an. Armata ucraineană a vizat un loc de cazare temporară a soldaţilor ruşi.